НОВИНИ

Три села чакат магистрала "Струма", за да развият туризъм

Три села в Благоевградска област чакат с нетърпение строежа на автомагистрала "Струма" в Кресненското дефиле. В непосредствена близост до Брежани, Стара Кресна и Ощава, според най-новия проект за строеж, трябва да премине едното от платната на магистралата. Местните жители са убедени, че това ще донесе огромни ползи за трите населени места.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
19:46, 24.10.2016
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Край населените места в Кресненското дефиле по-голяма част от автомагистралата ще минава в тунели на 80 метра под земята. За жителите на село Ощава е изключително важно да има отбивка от магистралата в близост до селата в дефилето.

В Ощава са убедени, че построи ли се магистралата, веднага ефектът ще се усети върху туризма. Защото магистралата ще осигури лесен достъп до селата, но и защото по естествен път ще доведе и в Стара Кресна много хора, които досега не са и чували за местните минерални бани.

Магистралата обаче вероятно ще доведе и до неудобства, най-вече за ловците и превозвачите на дървен материал.

Край село Стара Кресна вече се извършват сондажи на земната повърхност. Те трябва да покажат какъв ще бъде методът за изграждане на тунелите, които по проект в дефилето трябва да са 5.

Край Ощава и Стара Кресна ще преминава платното от магистралата в посока София, а в посока Кулата ще се използва сега действащото трасе на Е-79 в Кресненското дефиле.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста мъжа, който намушка свой съсед
Оставиха в ареста мъжа, който намушка свой съсед
Родители ще контролират храната в училищата
Родители ще контролират храната в училищата