НОВИНИ

Тръмп поздрави иракския премиер за победата срещу "Ислямска държава" в Мосул

Американският президент Доналд Тръмп поздрави иракския премиер Хайдер ал Абади за победата срещу "Ислямска държава" в Мосул. По думите му, иркаските сили за сигурност са постигнали "триумф над терористите, които са враг на всички цивилизовани народи". Тръмп изрази съжаление за хилядите загинали в битката за освобождаването на града.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:00, 11.07.2017
Чете се за: 00:31 мин.
По света

В продължение на три години, Мосул беше бастион на джихадистите от "Ислямска държава". Именно там те обявиха и своя халифат. Битката за втория по големина иракски град продължи повече от 9 месеца. В телевизионно обръщение, иракския премиер Хайдер ал Абади обяви подебата над джихадистите.

Хайдер ал Абади, премиер на Ирак: Великата победа на Ирак бе изкована от герои, много от които загинаха или бяха ранени в боевете. Благодарим на всички страни, които се изправиха рамо до рамо с Ирак срещу тероризма, подкрепяйки от въздуха нашите наземни сили.

При влизането си в Мосул, Абади беше посрещнат като герой. Той поздрави военните командири и им благодари положените усилия в прочистването на града.

Освобождаването на Мосул е далеч не значи, че "Ислямска държава" е победена завинаги. Джихадистите продължават да контролират големи територии в Сирия и Ирак. Загубата на Мосул обаче силно отслабва позициите им. Щетите нанесени на града тепърва ще се уточняват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Ново село започва най-голямото учение в Черноморския регион за 2017-а
В Ново село започва най-голямото учение в Черноморския регион за 2017-а
14 души пострадаха при пожар в търговски център в Москва
14 души пострадаха при пожар в търговски център в Москва