НОВИНИ

Правителството подписа за проучване на нефт и газ в блок "Силистар"

Правителството подписа договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок "Силистар" за срок от 5 години. Предложената работна програма на "Шел" включва сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
11:39, 23.02.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас
правителството подписа проучване нефт газ блок силистар

Компанията ще вложи в проучванията 18,6 млн. евро без ДДС и ще плати на държавата 4,9 млн. евро без ДДС бонус при подписване на договора за търсене и проучване. Парите от бонуса ще влязат в държавния бюджет, каза по време на церемонията министър Петкова.

Айлин Уилкинсън отбеляза, че компанията празнува 25 години в България. Тя напомни, че фирмата има опит в подобна дейност по света. Имаме компетенции и работим това от 30 години, каза Уилкинсън. Тя заяви, че основните ценности на компанията са да не прави щети на хората и околната среда и това спазва като принципи и в България.

Лицензът ни позволява да направим оценка на потенциала за нефт и газ, имаме голяма сигурност но преди да почнем работа ще проучим цялата регулаторна рамка, за да действаме коректно, каза Уилкинсън. Тя благодари на премиера за домакинстването на церемонията и на енергийния министър за усилията за довеждане докрай на договора.

Теменужка Петкова заяви, че днешният ден е специален за българската енергетика. С подписването на договора ние правим важна крачка към постигане на един от основните ни приоритети в енергетиката - диверсификация на източниците на природен газ, заяви министър Петкова и допълни, че изграждането на междусистемните връзки и работата във връзка с местния добиви са крачки за да постигане на желаната диверсификация.

;

Според премиера Бойко Борисов с подписването на договора с Шел за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-14 Силистар", България е потвърдила, че работи активно по диверсификацията на природен газ. Борисов заяви това след церемония в Министерския съвет, на която министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Айлин Уилкинсън, регионален вицепрезидент на "Шел Експлорейшън енд продакшън Б.В." подписаха договор за търсене и проучване на нефт и природен газ в "Блок 1-14 Силистар".

По думите на Борисов колкото и скептици да е имало по тази тема, която десетилетия наред е пренебрегвана, след като "Тотал" и "Рапсол" влязоха да проучват находището ни "Хан Апсарух", а сега и един от световните лидери в тази дейност - компанията "Шел", влиза в Силистар, вече надали някой може да коментира, че България не работи активно по диверсификацията си за газ и петрол. Борисов е убеден, че находищата ще са добри и това в бъдеще ще даде огромни предимства на газовия ни хъб "Балкан".

Според премиера включването на "Шел" ще обогати диверсификационните източници на страната - пет - шест източника на газ ще влязат в нашата газопреносна система. По думите на Борисов страната ни има голям интерес от това, защото това са транзитни такси. Той отбеляза, че са минали всички процедури по възможно най-прозрачния начин, а "когато процедурите се правят както трябва, се привличат инвеститорите и така България ще работи и занапред".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Конкурс за мартеници Баба и внуче
Конкурс за мартеници "Баба и внуче"
Един загинал при катастрофа с влак в Холандия
Един загинал при катастрофа с влак в Холандия