НОВИНИ

Йорданка Фандъкова призова учениците да запазят любовта си към книгите

В своята реч по слечай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост кметът на София заяви, че образованието на децата е осъзната мисия за всяко българско семейство.

bnt avatar logo
от БНТ
11:21, 24.05.2016
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

В своята реч по време на тържествената церемония пред паметника на Светите братя Кирил и Методий, Йорданка Фандъкова поздрави българите с празника на "знанието и духовността".

"В историята се влиза с победи и геройства, но се остава със слово и книжнина... Най-голямата българска победа е приемането и съхранението на българския език, въпреки превратностите на времето.
Това научено и прието преклонение към книгите и знанието е доказателство за силата на българския дух", каза тя в речта си.

Според кмета на София образованието на децата е осъзната мисия за всяко българско семейство. А от нас зависи да им покажем, че със знания и способности могат да успяват и да бъдат щастливи хора.

Тя се обърна към децата и учениците, които в този век на технологиите трябва да запазят любовта към книгите и да откриват нови възможности за споделяне на българската култура и изкуство.

"Да пазим българския език, защото той е мислене и от него започва онова, което ние наричаме - просвета, а просветеният човек е мислещ човек. Нека със знание и критичен дух да различаваме истината от лъжата и фактите от заблудите, защото силата на езика е в неговата истина", заключи още Йорданка Фандъкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Плевнелиев: Буквите скрепиха нашата цялост
Росен Плевнелиев: Буквите скрепиха нашата цялост
Министър Митов се срещна с италианския си колега Джентилони
Министър Митов се срещна с италианския си колега Джентилони