НОВИНИ

Цената на тока скача - ще посрещаме ли празниците с по-скъпи хранителни продукти

Ще поскъпнат ли основните хранителни продукти заради повишението в цената на електроенергията за бизнеса - в дискусия по темата в Сутрешния блок на БНТ1 участваха Димитър Бакалов – хлебопроизводител, Регионален съюз на хлебопроизводителите в Югозападна България, председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров и Вихрен Димитров – месопроизводител и месопреработвател.

bnt avatar logo
от БНТ
08:53, 14.12.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Димитър Бакалов е категоричен, че производителите в страната поемат цялата тежест и се получава така, че всички процентни натрупвания - от горива ток, нови заплати, нови осигуровки, се отразява върху тях.

Той коментира и очакваното повишение в цените на хляба.

Димитър Бакалов, хлебопроизводител: Увеличението ще дойде сигурно напролет, но би трябвало министерството малко да промени субсидиите, които са за българския народ.

За млекопреработвателите Зоров заяви, че има различни договори с доставчиците на електроенергия и всеки от тях определя цената и сроковете за нейното изпълнение в конкретен период.

Димитър Зоров - председател на Асоциацията на млекопреработвателите: Електроенергията не е 100% от всички разходи, тя е по-малко от 10 на сто, поне в нашия бранш. Има много индикатори, които чувствително оказват влияние на цената.

Млекопреработвателят допълни още, че потребителите у нас трябва да подкрепят българското производство в условията на тежка конкуренция.

По думите на Вихрен Димитров, големият проблем е ниската покупателната сопосбност на населението, ниските доходи и неправилната търговия. Той заяви категорично, че фирмата му за месопроизводство и преработване не работи с големите търговски вериги, които, по думите му, само в България не играят по европейските правила.

Вихрен Димитров – месопроизводител и месопреработвател: Цените на месото падат, което е парадоксално. Няма да има повишение.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Изненада от Пенелопе Крус и Хавиер Бардем
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Изненада от Пенелопе Крус и Хавиер Бардем
Булгаргаз поиска запор на сметките на топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас
"Булгаргаз" поиска запор на сметките на топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас