НОВИНИ

Цъфнало сливово дърво в Русе вещае сурова зима

Напук на прогнозите за застудяване сливово дърво цъфна в русенския квартал. Според народните вярвания, това е поличба за мразовита зима. Как българите са прогнозирали времето преди години, когато все още е нямало синоптици – разказва етнографът Десислава Тихолова.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Даниела Василева
19:45, 14.12.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В средата на декември в квартал „Чародейка” в Русе цъфна сливово дърво. Слънчевото време и високите за сезона температури, които достигнаха рекордните за днешния ден плюс 16 градуса, са накарали цветчетата да се отворят. Това е едно от вярванията, според които предстои тежка зима.

Десислава Тихолова – етнограф: Или ако дъбът дава много жълъди, се смята, че зимата ще е сурова. Хората, когато нямат друг източник на информация, използват естествените, заобикалящите ги източници, т нар. зелени метеоролози, животни метеоролози са доста сигурен признак, че ще настъпят някакви промени във времето, тъй като те са запазили чистотата на своето съществуване и не са обременени като нас.

За да разгадаят каква ще е годината, в миналото са разчитали не само на природата, но са правили и специални обреди.

Десислава Тихолова, етнограф: На Коледа или на Игнажден, на Сурва, на Васильовден, в различните места на България се прави по различно време, на камината се оставят 12 лукови люспи. Във всяка една от тези люспи се слага щипка сол. На сутринта след празника се гледат луковите люспи и гадаят по тях кой месец какъв ще бъде, т.е. ако солта е суха, месецът ще бъде сух – през зимата няма да има сняг, през лятото няма да има дъжд.

За разлика от нашите прабаби, казва Десислава Тихолова, днес можем да избираме на какво да вярваме – на поличбите или на синоптиците и да се радваме на цъфналите дръвчета през декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири деца загинаха при катастрофа във Франция
Четири деца загинаха при катастрофа във Франция
Комисар Кинг обеща засилване на сътрудничеството в сигурността
Комисар Кинг обеща засилване на сътрудничеството в сигурността