ЦИК показа бюлетините за парламентарните избори

Общо 15 неправителствени организации /НПО/ с 1712 наблюдатели са регистрирани до момента за предсрочните парламентарни избори на 26 март т.г. Пет са международните организации с 50 наблюдатели. Към момента застъпници извън страната не са регистрирани. Общо 1592 анкетьори от 6 агенции ще се грижат за екзитпола, съобщи на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Андреев.

от Източник: БТА
15:19, 16.03.2017
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

ЦИК е взела решение за издаване на 11 административни акта за установени нарушения в рамките на предизборната кампания. Постъпват и други. Качени са условията за акредитиране на медиите, обобщи Александър Андреев. В МВнР е извършено и обучението на СИК, които ще работят извън страната, взети са методическите решения за гласуването в чужбина, за сгъването на бюлетините и други.

Камелия Нейкова обяви, че от днес е започнало предаването на бюлетините. Те вече пътуват към 8 областни администрации - Бургас, Сливен, Ямбол, Добрич, Шумен, два района в Пловдив и Стара Загора. МВнР изпраща и бюлетините, които са отпечатани, извън страната. Вече 80 СИК в съответните дипломатически консулски представителства са ги получили.

Процесът по предаване е протекъл нормално и бюлетините ще бъдат съхранени в специални помещения под охрана на МВР.

Разпространени са 18 предизборни плакати и 300 хиляди брошури в цялата страна - на гари, в пощите и други обществени места.

Александър Андреев каза, че традиционната страница на ЦИК ще бъде променена в частта за отчитане на резултатите, както и на избирателната активност.

Новата визия предвижда различни по вид кръгови диаграми на сайта, както и възможност за проследяването им от мобилно устройство. Към 20.00 часа в изборния ден, последната активност, ще бъде дадена след края на изборния ден и след обработка на данните от протоколите, обясни Александър Станев, компютърен специалист в ЦИК. Данните ще се обновяват на всеки 2 минути, обеща той. По думите му целта е процесът по компютърна обработка да бъде доста по-адекватно отразяван.

От ЦИК показаха и бюлетините за гласуване, като обясниха начинът на сгъването й. Бюлетината за чужбина е малко по-тясна от тези за страната, поради липса на преференции в нея. Дължината се определя съответно от включените кандидати от партийните листи плюс независимите. Най-дългият лист с преференции ще бъде в 24 МИР в София. Тиражът на отпечатаните бюлетини е напълно достатъчен, подчерта Камелия Нейкова.

Избирателите да внимават бюлетините да бъдат откъснати от кочаните пред тях в секциите, в които се гласува, припомни Камелия Нейкова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Христо Бозуков: Помощта за тютюна трябва да бъде изплатена до края на април
Христо Бозуков: Помощта за тютюна трябва да бъде изплатена до края на април
Отложиха делото за палежа на тютюневите складове
Отложиха делото за палежа на тютюневите складове