НОВИНИ

Цвета Караянчева и парламентарна делегация е на визита в Рим

Парламентарна делегация начело с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева е на посещение в Рим, където утре ще бъде приета на аудиенция при папа Франциск. Днес българските депутати разговаряха с председателя на италианския сенат Мария Казелати. От Рим предават нашите специални пратеници Надежда Василева и Любен Бързаков.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:24, 23.05.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Наричат го свещеникът-детектив. Отец Ленард Бойл познавал като никой друг историята и археологията на базиликата Сан Клементе. През 60-те години на миналия век ирландецът и монах от Доминиканския орден, издирвал къде точно в базиликата е гробът на Свети Кирил. Столетие преди него, 20 години разкопки правил и друг ирландец, но безуспешно.

Проф. Лиляна Симеонова - Институт по Балканистика към БАН: 3 години отново той прави разкопки, не може да намери къде е бил гробът и тогава решава по документален път да търси къде е урната с мощите.

Отец Ленард Бойл, вече това се било превърнало в един вид научна страст за него.

След окупацията на Рим от войските на Наполеон, мощите на Свети Кирил са спасени и пренесени в друга римска църква. После стават притежание на влиятелен херцог - Лоренцо Матеи, а след това на наследниците на известна фамилия в малко италианско градче.

В архива на БНТ се пази интервю, в което отец Бойл разказва как е открил частица от мощите.

Отец Ленард Бойл: Като пристигнах в Риканати, прерових целия архив на семейството, но нищо не намерих. Най-накрая поисках разрешение да разгледам параклиса. Прегледах внимателно всички кътчета на параклиса и най-после намерих реликва.

На нея видял надписа "От костите на Свети Кирил". Откритие, струвало години усилия и хиляди прочетени страници. През ноември 1963 година, тази частица от светите мощи била погребана в църквата „Сан Клементе". Български изследователи се надяват да получат достъп до частни архиви и архиви на кардинали, за да проследят пътя на мощите на Свети Кирил.

Проф. Лиляна Симеонова: Моята молба към папа Франциск за съдействие от името на цялата българска научна общност - да ни съдейства да подновим поне документалните дирения, нещо по документи, да разберем къде са отишли тези мощи.

Все още не е установено къде точно в базиликата Сан Клементе е бил погребан Свети Кирил. А избраното за поклонение място е символично. Тук в Сан Клементе е погребан и свещеникът-детектив.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бургас поставиха пейки, изписани със стихове на Христо Фотев и Петя Дубарова
В Бургас поставиха пейки, изписани със стихове на Христо Фотев и Петя Дубарова
Засилено полицейско присъствие по пътищата заради 24 май, баловете и изборите
Засилено полицейско присъствие по пътищата заради 24 май, баловете и изборите