НОВИНИ

Спирки във Варна се покриха с разкази

За втора година в навечерието на 24 май, спирки на градския транспорт във Варна се превърнаха в място за вдъхновение и почивка. Шест от тях се сдобиха с първите си кратки разкази, част от кампанията "Спирка за разкази". Идеята на организаторите е да внесат малко добро настроение в забързаното ежедневие и да стимулират хората да обръщат по-голямо внимание на заобикалящата ги среда.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
18:31, 23.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

"Във Варна отиваш по работа или защото си влюбен". Това е заглавието на един от кратките разказите, който можете да прочетете, докато чакате градския автобус.

Теодора Стоянова, сдружение "Кашалот": Много от разказите са свързани наистина с любов. Направи ми впечатление, че много от разказите са и леко носталгични, насочени към баба и дядо, топлия спомен от детството.

Всички разкази, които отговарят на условията да са до 250 думи и да са свързани с темата, ще бъдат публикувани на сайта на "Спирка за разкази". Най-добрите пък в продължение на месец и половина ще провокират и вдъхновяват чакащите градския транспорт.

Цветан Ценов: Аз съм имал случаи да чакам над половин час. И ми харесва идеята да има някакъв разказ, да убиеш времето, да научиш нещо.
Бояна Стефанова: По-скоро слушам музика, обаче когато имам време, наистина бих прочела разказ от 250 думи.

За град Варна, темата на кратките разкази за тази година е "А сега накъде?".

Теодора Стоянова, сдружение "Кашалот": Идеята ни е да изберем спирки, които са близки до училища и да се сработим със самите училища и да провокираме младите хора да пишат текстове. Това ни е тематично продължение, надяваме се да успеем за есента да го организираме.

Само една година след началото на проекта във Варна, сдружението успя да запали по идеята си Пловдив и София. И в трите града инициативата е подкрепена финансово от културните програми на общините, а броят на изпратените текстове е надхвърлил 1200.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джефри Ръш получи 2 млн. долара обезщетение за клевета
Джефри Ръш получи 2 млн. долара обезщетение за клевета
 Министър Петкова ще се допита до Брюксел за малките производители на енергия
Министър Петкова ще се допита до Брюксел за малките производители на енергия