НОВИНИ

Цвета Караянчева: Изборът как да служим на Родината никога не е лесен

Изборът как да служим на Родината никога и в никое време не е лесен, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя участва в отбелязването на Националния празник 3 март на връх Шипка, където прие строя на почетния караул и поднесе цветя на Паметника на свободата.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:48, 03.03.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас
цвета караянчева изборът служим родината никога лесен
Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: На този връх, на тази дата, година след година се събираме, за да почетем онези българи, които вярвали, че идеалът за свободна България е по-висш от живота и на които дължим днешния ден. Склонни сме да си представяме, че те са се родили велики, а не, че са били просто човеци, възвисили се до една велика саможертва.

Председателят на парламента призова никога да не забравяме саможертвата на десетките хиляди, доведени тук от далечни краища, за да воюват за свободата на един чужд народ и да оставят костите си в чужда земя.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Винаги ще пазим в сърцата си огъня на вечна благодарност към русите, а също и към румънци, сърби, поляци, черногорци, финландци, украинци, латвийци, естонци, грузинци, арменци, взели участие в тази война.
;

Тя напомни, че след месец ще отбележим 140 години от подписването на Търновската конституция. И тогава в обществото е имало различни, често коренно противоположни мнения, но строителите на съвременна България са успели да надскочат личните си пристрастия и интереси, за да оставят в историята един от най-прогресивните за времето си основни закони, заяви Караянчева.

Част от първите български парламентаристи също са били поборници за Освобождението на България и са носели Шипка в сърцата си, отбеляза председателят на Народното събрание. Като поклон към мъчениците на българската свобода, в първата ни конституция те са оставили вдъхновяващите думи: „Всекой роб от какъвто пол, вера и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия“ и от този завет не бива да отстъпваме никога, добави Караянчева.

На тържествата присъстваха стотици граждани, народни представители, дипломати, областни управители и кметове на населени места от цялата страна.

Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите герои за свободата на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освобождението е любима тема в българското монетосечене
Освобождението е любима тема в българското монетосечене
В #Европа: Чужденци в България
В #Европа: Чужденци в България