НОВИНИ

Цветан Цветанов: Прожекторите са включени, господин президент

"Да се иска повече светлина и прозрачност в момента, когато страната ни е под прожекторите на европейските лидери и институции, е израз на политическа неадекватност. И никакви поетични позовавания на Гьоте не могат да смекчат този факт. Прожекторите са включени, г-н президент". Това декларира от трибуната на Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в началото на новата работна сесия на депутатите.Той призова държавния глава "да види видимото" - България върви в правилната посока, институциите ни се борят за обществено доверие с дела, а не с деструктивни внушения.

bnt avatar logo
от БТА
10:44, 18.04.2018
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
цветан цветанов прожекторите включени господин президент

Според Вас, г-н президент, няма малки и големи държави, а такива с големи и малки амбиции. Вие положихте високи амбиции на студентите, с които се срещнахте - лично техни и за България, продължи Цветанов. Ние пък се изкушаваме да си пожелаем вашите амбиции с БСП да не минират перспективата ни да бъдем част от обединена Европа и НАТО и Западните Балкани да бъдат с нас, добави още той. Защото, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ, често големите амбиции се раждат от големите комплекси, а у нас е достатъчно светло, г-н президент, за да се вижда всичко това. Сега повече от всякога България има нужда от ясна управленска визия, убеден е той.


;

Цветан Цветанов благодари на партньорите в управлението - Обединените патриоти, за разбирателството по важните за страната въпроси. Категорични сме, че правителството трябва да изпълни четиригодишния си мандат в името на България, увери той.

Лидерът на депутатите на ГЕРБ даде висока оценка на работата на мнозинството в 44-то НС като подчерта, че изминалата сесия е била свързана с усилията за утвърждаване на България като стабилен фактор на Балканите.

Българското председателство на Съвета на ЕС продължава, доказахме се като надежден партньор, от началото му са проведени 1000 срещи в София, Брюксел и Страсбург, предизвикателството сега е предстоящата на 17 май в София среща на лидерите на ЕС и Западните Балкани, изброи Цветанов. И увери, че амбициите за срещата са Софийска декларация, в която да бъдат разписани инфраструктурните проекти в региона.

Според Цветанов най-голям успех на европредседателстовото до момента е срещата ЕС-Турция.

Той напомни и че Бойко Борисов е номиниран за европейски мениджър и лидер на годината - безспорен успех на българското европредседателство.

Зам.-председателят на ГЕРБ потвърди, че създаването на условия за икономическо развитие остава първостепенна задача на правителството и мнозинството, а ресурсите ще дойдат от борбата с контрабандата, тежката престъпност, за да се инвестира в образованието. В бюджета за 2018 г. са предвидени повече от половин милиард лева за подобряване на образованието, напомни Цветанов.

Той обърна внимание на продължаващия устойчив икономически растеж, като за пръв път БВП у нас около 100 млрд. лв.

Председателят на ПГ на ГЕРБ отчете и повишен интерес на гражданите към работата на депутатите през първата година на 44-то НС. Поставен бил рекорд на външни посетители - 7500. Цветан Цветанов подчерта също, че от началото на годината са приети ключови закони и промени, най-вече свързани с трудовата миграция и мобилност. 2018 г. била ключова и за борбата с корупцията и вече имало координация между институциите.

;

В изявлението си Цветан Цветанов нападна и опозицията, в частност БСП - заради опити, според ГЕРБ, да дискредитира страната ни по време на българското европредседателство и насаждане на страхове.

Отляво заложиха на насаждане на страх в обществото, направиха мрачни прогнози, които не се сбъднаха - от рухналата ограда по границата с Турция, през която хиляди бежанци "преминават", до област Кърджали, която ще бъде отделена от България, аргументира се зам.-председателят на ГЕРБ.

От страховете не може да се гради нищо, който подхранва страхове може да бъде успешен опозиционер, но не и успешен управленец, обясни Цветанов. От саботажа, по думите му, можем да изгубим доверието на нашите евроатлантически партньори. Той призова опозицията да подкрепи усилията на правителството за успешно европредседателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Удължиха дейността на временната комисия за ЧЕЗ
Удължиха дейността на временната комисия за ЧЕЗ
Задържаха престъпна група за незаконно превеждане на мигранти
Задържаха престъпна група за незаконно превеждане на мигранти