Трябва да се намерят механизми, които да позволят и собствениците на къщи за гости да предлагат храна на посетителите си. Искането отправиха от бранша по време на дискусията "Вкусът на България", която БНТ 2 проведе през седмицата в Пловдив. За проблемите пред малкия туристически бизнес споделя Мария Милушева от родопското село Проглед. Тя е поредният ни гост в съботната рубрика "Гласът на града".
Освен заради приказната природа, туристите избират къщите за гости с надеждата, че ще могат да опитат от традиционните и домашно приготвени храни. Това показва дългогодишният опит на Мария Милушева. Законът обаче ѝ забранява да предлага храна на посетителите си.
Мария Милушева, собственик на къща за гости в Пловдив
"Туристът си търси млякото, туристът си търси лютеницата, туристът си търси туршийката, туристът си търси пъстървата, търси си печеното, търси си камината да си направи собствената храна. Другото е без значение. Един добре посрещнат турист казва на 10 други къде е бил."
Според Мария всеки собственик на къща за гости е отговорен към туристите си и не би рискувал здравето и комфорта на хората. В много от обектите има и допломирани готвачи. Затова Милушева не вижда причина на посетителите да не се предлага и храна.
Мария Милушева, собственик на къща за гости в Пловдив
"Ако той има и нужния документ, мисля, че нищо не пречи да предлага, защото в качеството си на майка, на баба, на човек, аз винаги ще искам гостите, които идват в къщата, да бъдат добре обслужени и да ядат вкусна храна. Това е първото нещо, по което хората трябва да определят – дали е добра базата, дали е добра храната, качествена."
Според Мария дискусии като инициативата на БНТ 2 "Вкусът на България" могат да помогнат за исканите законодателни и адиминистративни облекчения.