НОВИНИ

ТВ дебат преди президентските избори във Франция

Тази вечер петима от общо 11 кандидати за президент на Франция ще проведат телевизионен дебат. На фона на скандалите, които разтърсват кампаниите им, проучванията не са се променили. Крайнодясната Марин Льо Пен е сочена за победител на първия тур, а либералът Еманюел Макрон на втория.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:07, 20.03.2017
Чете се за: 00:44 мин.
По света

40 процента от французите не са решили още кого да подкрепят за президент на петата икономика в света. Двата тура са на 23 април и 7 май. Някои звезди вече заявиха за кого ще гласуват. Брижит Бардо например е привърженик на Марин льо Пен, сочена за победител на първия тур.

Покрай разследванията на възнагражденията на жена му и на луксозните му костюми, подарък от адвокат, рейтингът на дясноцентриста Франсоа Фийон падна. Слуховете за предполагаеми изневери на независимия Еманюел Макрон очевидно не повлияха на възхода му- кандидатът с две халки на ръцете е най-вероятният краен победител.

Бруно Котр, политолог: Това, което е различно в тези избори, e че двамата кандидати, които водят в проучванията не са от двете основни партии в петата република, а именно лявото крило на социалистите и дясното неоголисткото, което сега се нарича "Републиканците".

До този момент изглежда, че двамата фаворити няма да се сменят. Льо Пен иска да извади Франция от еврозоната, Макрон е против 35-часовата работна седмица. Срещу тях тази вечер ще застанат 3 души, сред тях социалистът Беноа Амон, който предлага универсален доход за всички и Жан- Люк Меланшон, който е готов на едностранно прекратяване международните договори на Франция.

Дебатът може и да помогне на колебаещите се, но със сигурност всички се питат дали са възможни изненади, както във Великобритания и Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2017: Петър Москов - Реформаторски блок
Избори 2017: Петър Москов - Реформаторски блок
Как русенци празнуват Международния ден на щастието
Как русенци празнуват Международния ден на щастието