НОВИНИ

Ученичка от Пловдив спечели второ място в света в състезание по китайски език

12-класничка от Френската езикова гимназия в Пловдив спечели второ място в света в престижното състезание „Китайски езиков мост", в което участниците демонстрират познанията си по владеене на китайски език. Лора Тоскова и нейният съотборник Станислав Макреев от 18-то училище „Уилям Гладстон" в София изучават езика на Конфуций в профилирани паралелки. Лора се подготвя за състезанието от 4 години и успехът й е сбъдната мечта.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
18:22, 24.10.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас
Лора Токсова: Не го очаквах всъщност, много благодаря наистина.

Лора трудно успя да овладее вълнението си от изненадващото посрещане, което ѝ бяха подготвили нейните съученици и да разкаже през какви етапи е минало състезанието в град Кунмин, провинция Юннан.

Лора Токсова: Първият кръг, в който бяха всички отбори от целия свят - 99 страни премина в 3 дни като първия ден имаше въпроси, свързани с китайската култура и език, втория ден беше реч, а третия ден - изпълнение, свързано с китайската култура.

Успехът на Лора е резултат от петгодишното ѝ обучение в китайската паралелка, за която Френската гимназия обяви прием през 2014-та година. За да се класира в последния етап на състезанието Лора печели второ място на националното състезание през пролетта. В началото на месец октомври тя и Станислав Макреев от София заминават за Китай за финалните кръгове от надпреварата, които са под формата на телевизионен риалити формат, който гледат милиони зрители.

Наградата на Лора е едногодишна пълна стипендия в китайски университет. Обучението там ще ѝ помогне да усъвършенства езиковите си умения и да сбъдне мечтата си да стане посланик на България в Китай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дариткова: Преминаването на Фонда към НЗОК ще ускори лечението на деца в чужбина
Дариткова: Преминаването на Фонда към НЗОК ще ускори лечението на деца в чужбина
Евакуираха офиси на CNN в Ню Йорк заради подозрителен пакет
Евакуираха офиси на CNN в Ню Йорк заради подозрителен пакет