НОВИНИ

Учение по евакуация на туристи се проведе на остров "Света Анастасия"

Как се евакуират туристи от остров - това бе целта на учението, което се разигра днес на остров "Света Анастасия". Целта бе проверка на готовността на служителите на острова, на пожарникарите от Бургас и моряците от военноморската база "Атия" да реагират при сигнал за пожар. Островът вече трета година е търсена туристическа дестинация и всекидневно се посещава от стотици туристи.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
16:47, 14.06.2017
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Сигнал до тел 112 подаден от управителя на острова даде старт на учението.

Павлин Димитров: Възникна пожар на остров "Света Анастасия" пред голяма манастирска сграда! Имаме 33 гости и 10 човека персонал! Имаме спешна нужда от евакуация и помощ при пожарогасенето!

Военните моряци реагираха най-бързо и катерът пристигна за 15 минути. Гасенето отне още 25 минути, а доброволците от Червения кръст оказаха първа помощ на ранените.

Галин, доброволец: Имаме изгаряне на дланите. Първо сега ще сложим марля и след това ще направим специална превръзка.

Островът има собствен водоизточник и резервоар, но пожарникарите констатираха слабо налягане.

гл. инспектор Николай Николаев, РЗПАБ-Бургас: Видяхме че налягането, което е в крановете не е достатъчно, проверка направихме и видяхме каква е причината. Естествено ще има и предписания, за да може да се отстрани този недостатък и при една реална обстановка да има достатъчно количество вода, за да може да се загаси пожарът.

Администрацията на "Света Анастасия" и Община Бургас имат изготвен план за реакция при подобни ситуации, а днешната проверка показа, че отделните звена реагират бързо и професионално. Само за 15 минути днес хората взели участие в учението бяха евакуирани с катер на Военноморска база „Атия“ до Морска гара Бургас, което показа готовността на туристическата атракция да реагира при спешни случаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция във Варна за Деня на доброволния кръводарител
Акция във Варна за Деня на доброволния кръводарител
Доналд Тръмп днес става на 71 години
Доналд Тръмп днес става на 71 години