Ученици от Русе конструираха роботи за деца със специални потребности

"Аз уча с моя приятел робота" - така се нарича проектът на учениците от Клуба по роботика към Русенската математическа гимназия. В продължение на 3 месеца те обучаваха 27 деца със специални образователни потребности от Основно училище "Васил Априлов" в Русе. Идеята се финансира от Фондация "Благотворител" . Още за инициативата разказват репортерът Ралица Маринова и операторът Николай Лазаров в "Денят започва".

от БНТ
09:03, 01.06.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Куче, слон и хуманоид. Това са трите робота, конструирани и програмирани от учениците от Клуб "Роботика", за да подпомогнат обучението на децата със специални образователни потребности от 1-и до 4-и клас.

Хакан Хасан – ученик от 11 клас в ПМГ "Баба Тонка" - Русе: Децата много напреднаха в материала по математика, по български, по английски. Не толкова програмите и тяхното създаване беше толкова трудно, колкото да създадем на децата лесен и достъпен начин за достигане на нови образователни достижения.
Мариела Върбанова – логопед в ОУ "Васил Априлов" – Русе: Те по-бавничко възприемат, по-бавничко осмислят нещата, притесняват се. А с роботчето не чувстваха притеснение, не се притесняваха да я повторят.
Петър Петров – ученик от 9 клас в ПМГ "Баба Тонка" - Русе: Технологиите навлизат все повече и повече - и при по-малки, и при по-големи деца.

Учениците от Клуб "Роботика" признават, че срещите с децата със специални образователни потребности са били много полезни и за тях. Защото са ги обогатили в чисто човешки план.

Мария Джумалийска - ученичка от 11 клас в ПМГ "Баба Тонка" - Русе: Да проявявам търпение с всичките деца - това беше едно ново изживяване за мен, но определено ценно... На съпричастие, на солидарност, да бъдеш по-добър.

От Клуба по роботика към Русенската математическа гимназия вече обмислят продължаването на проекта. Желанието им е да обхванат деца със специални образователни потребности и от други училища в града. И вярват, че ще се намери институция или организация, която да ги подкрепи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Обновиха и изографисаха 150-годишна църква във варненското село Царевци
Обновиха и изографисаха 150-годишна църква във варненското село Царевци
Вот на недоверие срещу испанския премиер Мариано Рахой
Вот на недоверие срещу испанския премиер Мариано Рахой