НОВИНИ

Ученици шият благотворително за детската онкохематология в Пловдив

Благотворителна инициатива на ученици от Професионалната гимназия по облекло „Ана Май“ в Пловдив. Десетокласници ушиха спално бельо за малките пациенти на Детската онкохематология в Университетската болница „Свети Георги“ в града и го дариха безвъзмездно. С благотворителния жест учениците върнаха усмивките на болните деца.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
09:15, 28.06.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Идеята за кампанията е на учениците от десети клас в специалностите „Козметика“ и „Конструктор моделиери“. Ражда се по време на учебен час, когато преподавател им поставя задачата да проучат видовете детски онкологични заболявания.

Ангелина Гюрова – учител в Професионалната гимназия по облекло „Ана Май“ - Пловдив: Решихме, че ще направим едно дарение, което беше спално бельо – 21 комплекта. Решиха, че ще купят чисто нов плат. Изработиха го. След което ги посетихме там на място.

Спалните комплекти са ушити за по-малко от месец. С жеста на внимание учениците върнали усмивките на децата в болничната среда.

Ивелина Иванова: Ние всички решихме, че трябва да помогнем на тези деца, защото там в тази болница се чувстват неприятно. Те са сами там. Родителите им не са постоянно с тях и трябваше да ги зарадваме по някакъв начин. Да не се чувстват сами.

Годишно в отделението се лекуват около 200 деца. Повечето от тях – с тежки заболявания, което налага по-дълъг престой в болница.

доц. Мария Спасова – завеждащ Детско онкохематологично отделение – УМБАЛ „Свети Георги“: Даренията за нас са не само материална стойност. По-скоро това е една съпричастност към тези деца, една емпатия към техните родители, едно съчувствие на обществото към съдбата, която ги е сполетяла и трудностите, които трябва да преживеят в хода на лечението.

Учениците и преподавателите от „Ана Май“ са убедени, че кампанията за детското отделение ще продължи и през следващата учебна година. А сега възнамеряват да подарят на деца в неравностойно положение ушити от тях красиви рокли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корабът Лайфлайн акостира в Малта
Корабът "Лайфлайн" акостира в Малта
Започват туристически разходки с лодки по река Дунав
Започват туристически разходки с лодки по река Дунав