НОВИНИ

Учители от СМГ заплашиха, че ще прекъснат работа, ако Стоянов остане директор

Осем учители по математика и един по немски език от Софийската математическа гимназия обявиха, че не биха продължили работа под ръководството на директора Антони Стоянов.Според преподавателите, които изразиха позицията си на пресконференция днес, в последните години Стоянов е наложил авторитарен стил на управление и е разединил колектива. В разгара на конфликта в СМГ министърът на образованието Красимир Вълчев каза, че вероятно следващата седмица дисциплинарна комисия ще вземе решение за бъдещето на директора.

Петър Георгиев
от Петър Георгиев
18:14, 31.08.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Учителите се оплакаха от управлението на Антони Стоянов, който по думите им е внесъл дух на подчинение в гимназията и не се съобразява с мненията на учители и ученици.

Илиана Цветкова - учител по математика в СМГ: "Ние искаме той да не бъде повече наш директор, защото показа, че не може да ръководи училището в такъв критичен момент, в такава ситуация, причината за която е и той самият."

Министърът на образованието Красимир Вълчев оцени професионалните умения на Стоянов, но критикува поведението му след началото на скандала с отстранените учители.

Красимир Вълчев - министър на образованието": "Факт е, че настоящият директор си има качествата като учител, като математик и дори като директор. Но той през последните два месеца не направи достатъчно усилия да се справи със ситуацията, дори напротив - неговото поведение доведе до допълнително напрежение и разделяне на колектива."

В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" самият Стоянов заяви, че е постигнал много като директор на СМГ, и определи протестите на ученици от гимназията срещу решенията му като "недопустими".

Антони Стоянов - директор на СМГ: "Кога ще им позволят в Кембридж или Оксфорд, или който и да е университет на света да правят такива неща? Да си избират учителка, да кажат, "Не, ние решаваме. Това ще е нашата учителка и ще правим всичко възможно.""

А подкрепящите Стоянов отново поискаха от МОН да застане на негова страна.

Мария Петрова - съпруга на бивш зам.-директор в СМГ: "Министърът и неговите заместници са културни хора, мъдри хора, неслучайни хора, които са заели тези позиции, и те ще разпознаят истината и правдата такава, каквато е, и за която има достатъчно много документи и факти."

Всички замесени в казуса са категорични, че той трябва да бъде разрешен преди първия учебен ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът уважи искането на Дунарит за прекратяване на процедурата по придобиване
Съдът уважи искането на "Дунарит" за прекратяване на процедурата по придобиване
Продължава издирването на Адриан Златков (обзор)
Продължава издирването на Адриан Златков (обзор)