НОВИНИ

Сотир Цацаров откри негативи и в двата проекта за антикорупционен закон

След срещата на главния прокурор с БСП във връзка с антикорупционния им законопроект Сотир Цацаров заяви, че не е негова работа да оценява кой от проектите на ГЕРБ или на БСП е по-подходящ. Според него би трябвало да има разум и политическа воля, за да се намери златното сечение и най-доброто от двата законопроекта. Корнелия Нинова посочи какви са били професионалните забележки на главния прокурор по отношение на идеята им за създаване на специална антикорупционна агенция, чийто председател се назначава от президента.

bnt avatar logo
от БНТ
14:48, 31.08.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:28 мин.
У нас
Корнелия Нинова,председател на БСП: Що се отнася до там, може ли президентът да има участие в този орган, противоконституционно ли е, мнението на главния прокурор е, че не е противоконституционно, както и да има разследващи функции. Но препоръка е да разпишем отново процедура за прозрачност при действията на президента при назначаване на председателя . Да се засилят текстовете по контрола на този орган. Главният прокурор препоръча да прецизираме кръга лица, които този закон предвижда да бъдат разследвани от агенцията .
Сотир Цацаров, главен прокурор: Аз изразявам категорично отрицателно становище по отношение на това една такава агенция да притежава технически потенциал за използване на СРС - та .Тя може да използва СРС , но не и да притежава технически потенциал. Защото СРС трябва да бъдат прилагани - говоря техническото прилагане. Според мен само от един единствен център по една проста причина - това е възможност за контрол.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Един човек е ранен при експлозиите в наводнения химически завод в Тексас
Един човек е ранен при експлозиите в наводнения химически завод в Тексас
Проверяват законността на строеж край Калиакра
Проверяват законността на строеж край Калиакра