НОВИНИ

Продължава издирването на Адриан Златков (обзор)

Повече от 34 часа след изчезването на 25-годишния Адриан Златков, МВР не потвърждава, но и не отрича Адриан да е отвлечен. Все пак главният секретар на МВР Младен Маринов заяви, че в случая става дума за заложник сред похитители. Все още няма информация похитителите да са влезли в контакт с родителите на Златков или да е искан откуп. Вътрешният министър Валентин Радев помоли медиите да не търсят повече информация, тъй като това би навредило на Адриан.

Александър Марков
от Александър Марков
18:10, 31.08.2017
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

По-рано през деня бащата на Адриян - Тони Златков заяви пред медиите, че синът му е отвлечен, но часове по-късно промени тезата си. МВР официално работи по няколко версии, една от тях е отвличането. Няма информация похитители да са търсили семейство Златкови и да са искали откуп. В момента с тях, както съобщи МВР, работи екип от Института по психология, тъй като в такива ситуации комуникацията с тях е доста затруднена.

Специален разследващ екип от СГП с наблюдаващ прокурор и директори на дирекции в МВР работи по случая денонощно. Образувано е досъдебно производство. Разпитани са вече няколко лица - такива, които са били разпитвани във връзка с палежите на коли - собственост на автокъщата на Тони Златков.

;

Официално не се съобщават за кръга на заподозрени. Разследващите работят в няколко посоки - проверява се версия отвличане заради бизнес контактите на бащата Тони Златков, или индивидуални взаимоотношения на Адриан, въпреки че негови приятели вече го описаха като абсолютно безконфликтна личност, който до последно се е движел без охрана.

Разследването е затруднено поради факта, че няма преки свидетели на изчезването на Адриан до намирането на автомобила в Герман от собствения му баща. Няма хора, които да са видели упражнено насилие над похитения Адриан. Няма информация, също така, той самият да е имал врагове.

Нито главният секретар на МВР Младен Маринов, нито главният прокурор Сотир Цацаров смятат, че има нова група за отвличания подобно на "Наглите", които извършиха десетки отвличания и бяха разбити през 2009-а. Няма информация за структурирана нова група, обяви главният секретар, но не отрече, че през годините е имало информация за заплашвания и друг тип действия към определени лица. Главният прокурор Сотир Цацаров също смята, че това е индивидуално престъпление.


;

Днес за първи път бащата на Адриан - Тони Златков, проговори за случилото се. Пред БНТ той заяви, че все още със семейството не са се свързали похитителите и не е искан откуп. Какво каза той, вижте в следващия материал.

;

Според криминални психолози и хора, работили по такива случаи, това, което предстои да се случи оттук нататък, ако наистина Адриан е отвлечен, е похитителите да се свържат със семейството. Дали това ще стане в рамките на 2, 3, 5 дни - обикновено се свързват до 5 дни.

Това изобщо не е задължително да стане по телефона. Напротив - използват се и специални мобилни приложения за криптирана комуникация, които съвсем не са лесни за разбиване и проследяване.


МВР на редовния си месечен брифинг обявиха, че ограничават максимално информацията към медиите по случая "Адриан". На брифинга стана ясно още, че започва проверка в МВР по случая със застреляната 42-годишна Елена, тя бе убита от съпруга си в София посред бял ден. Стана ясно, че съпругът й от 9 години е носил оръжието, с което я е убил, без разрешително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учители от СМГ заплашиха, че ще прекъснат работа, ако Стоянов остане директор
Учители от СМГ заплашиха, че ще прекъснат работа, ако Стоянов остане директор
Френското правителство представи идеите за промени в трудовия кодекс
Френското правителство представи идеите за промени в трудовия кодекс