НОВИНИ

"Умна раница" за по-чиста природа

"Умна раница” – така са нарекли инициативата си три екоорганизации, чиято цел е да популяризират идеята да пазим природата си чиста. Да си носим собствен чаршаф и метална чаша, когато планираме посещение в хижа високо в планината. Това са първите предложения на еколозите за „умната раница”, но приемат и други идеи.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
07:34, 21.10.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Металните канчета са различни по размер и могат да съберат, както чай, така и супа. И винаги може да се намери за тях малко място в раницата. А за разлика от пластмасовите чаши и чинии не се изхвърлят. Което много ще улесни хижарите, особено ако мястото е труднодостъпно, казва планинският водач Михаил Михов.

Михаил Михов – планински водач от Туристическо дружество "Приста": Хижите са на високо, въпреки че те си плащат на Общините данък смет, няма сметоизвозване, всичко се сваля на гръб, на кон.

Проблем било и прането на спалното бельо, особено през зимата. А в зависимост от материята, един чаршаф тежи между 170 и 230 грама. Подходящ е и за поставяне в спален чувал.

Михаил Михов – планински водач от Туристическо дружество "Приста": Много хижи са във вододайни зони и няма къде да заустват отпадните води с химикали от перилните препарати, също сушенето на чаршафите е много трудно, понякога не могат да изсъхнат и мухлясват.

За да не замърсяваме природата, казва Михаил Михов, е по-добре да намаляваме отпадъците, а не да се чудим как да ги рециклираме. Каквато е и идеята на инициативата. В четири хижи вече се предлага спално бельо и метални чаши. Но планинарите казват, че не е задължително точно тях да сложим в раницата си. По-важно е, когато излезем сред природата, да го правим с мисълта да я опазим чиста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отхвърлиха твърденията на Доналд Тръмп за фалшификация на изборите
Отхвърлиха твърденията на Доналд Тръмп за фалшификация на изборите
Дете със синдром на Даун в детска ясла
Дете със синдром на Даун в детска ясла