НОВИНИ

​Протести преди референдума за мигрантските квоти​ в Унгария

Унгария се готви за утрешния референдум за мигрантските квоти. Дясноцентристкият премиер Виктор Орбан насърчи сънародниците си да отхвърлят квотите, наложени от Европейския съюз. От противоположния лагер организираха протести.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
09:30, 01.10.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Хиляди унгарци се събраха пред парламента в Будапеща, за да протестират срещу това, което те смятат за антимигрантска правителствена пропаганда. Утре страната ще решава дали да приеме квотите за разпределение на бежанци, приети от Европейския съюз. Премиерът Орбан е против тази мярка и вече заяви, че повече мигранти означават повече терор. Някои от демонстрантите носеха плакат с надпис "Аз също бях бежанец".

Петер Хоргаш, демонстрант в Будапеща: Мисля, че това е вик на хора, които имат сърца и мислят нормално.

В акцията участваха неправителствени организации и унгарски артисти. С творбите си те изразиха ужасите на войната в сирийския град Алепо. Един от организаторите на протеста е театрален директор.

Арпад Шилинг, организатор на протеста: Страхуваме се и мразим дори тези, които изобщо не познаваме.

Въпросът на който утре унгарците ще отговарят гласи: Съгласни ли сте Европейският съюз да нарежда задължително настаняване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента?

Жужа Беркеши, демонстрант в Будапеща: Мисля, че референдумът ще бъде валиден, над 50 процента ще отидат. Трябва да покажем, че не всички тук са нацисти.

Провеждането на референдума беше предложено от правителството на Виктор Орбан през февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В какво си заслужава да инвестираме?
В какво си заслужава да инвестираме?
Нови програми за заетост във Враца
Нови програми за заетост във Враца