НОВИНИ

Успехите на дванайсетокласниците от Софийската математическа гимназия

Седем дванайсетокласници от Софийската математическа гимназия вече са приети и ще се обучават от догодина в едно от най-престижните висши училища в чужбина - университета в Оксфорд. Миналата година пък бройката е била още по-голяма - 11. Така те поставят рекорд като най-голямата група от едно училище влязла в престижния университет. Гимназията има успех и в Кеймбридж - учениците й вече ще могат да кандидатстват в университета директно, без фирма-посредник.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
11:14, 05.02.2017
Чете се за: 01:16 мин.
Още

Димитър и Виолета са двама от седемте възпитаници на софийската математическа гимназия, които вече са приети в Оксфорд. Димитър ще учи инженерни науки, а Виолета - математика. И двамата са сред учениците-олимпийци със златни медали. Миналата година постижението на Софийската математическа по приети студенти в Оксфорд било още по-голямо - 11.

Димитър Ружев, 12 клас: Гимназията получи грамота за училището, от което са влезли най-много хора в Оксфорд, което е изключително престижна награда.

Димитър казва, че от английските училища в Оксфорд влизат в най-добрия случай по 5-6 души. И той, и Виолета смятат, че голяма част от успеха им се дължи на гимназията.

Димитър Ружев, 12 клас: Училището е много добро, учителите са страхотни, но до голяма степен и на самата мотивация на учениците- подготовки самостоятелно, допълнителни уроци и курсове в БАН.
Виолета Найденова, 12 клас: На мен със сигурност ми е помогнало по простата причина, че учим много математика по 9 часа на седмица.
Антони Стоянов, директор на СМГ: Близките 4-5 години постоянно имаме двуцифрен брой деца, приети в Оксфорд и дължи се преди всичко на доброто образование, което получават тук. Средното ни образование в СМГ е на световно ниво.

Тук казват, че в Оксфорд вече има сериозна група студенти, дошли от СМГ. Те учат предимно математика, инженерни и природни науки.

Антони Стоянов, директор на СМГ: В момента има 30-40 може би, които са си образували нещо като клубче, нали, на СМГ.
Виолета Найденова, 12 клас: Те ни разказват как е и ние се чувстваме по-сигурни, когато кандидатстваме.

Възпитаниците на СМГ са впечатлили и Кеймбридж. Гимназията била посетена от делегация на престижния университет.

Антони Стоянов, директор на СМГ: Те така изразиха желание, казаха че нашите ученици са между най-качествените в Кеймбридж и затова биха искали повече ученици от СМГ да ходят в Кеймридж.

Затова СМГ става сертификационен център и учениците ѝ ще кандидатстват директно в Кеймбридж без фирма- посредник. Директорът на училището споделя, че всички ученици, които отиват в топ- университетите не остават длъжни на България. През лятото идват и питат с какво могат да помогнат и често водят курсове. Като цяло от около 180 ученици, които завършват, една трета отиват да учат в чужбина. И още - тук няма ученик, който да не завършва висше образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Велико Търново отпуска повече средства за програмата „Ин витро”
Община Велико Търново отпуска повече средства за програмата „Ин витро”
Мая Манолова: Много институции стоят на страната на повечето монополисти
Мая Манолова: Много институции стоят на страната на повечето монополисти