НОВИНИ

Заплатата на шофьорите в градския транспорт ще стане 1150 лв.

От Столичната община взeмат извънредни мерки във връзка с липсата на шофьори в градския транспорт. Утре на заседанието на общинския съвет ще бъде гласувано изравняване на заплатите в столичния авто- и електротранспорт и 10% увеличение на заплатите. Ще бъде намален и извънредният труд. Повече подробности за спешните мерки от Карина Караньотова.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:20, 13.03.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

5.3 млн. лева допълнително са заделени от бюджета на общината. Така, с гласуването на 10% увеличение, от общината се опитват да решат проблемите в столичния авто- и електротранспорт, които са се натрупали през годините. Преди 10% увеличение заплатите в двете дружества ще бъдат изравнени и след увеличението нетната заплата ще стане 1150 лева.

Другите извънредни мерки, които ще бъдат гласувани утре на заседанието, са подобрявяне на условията на труд, както и изграждането на общежития в район "Искър" за временно настаняване на шофьори от други градове, а също и намаляване на извънредния труд на 15 часа месечно при сегашни средно 26.

Водачите на градския транспорт отново са сложили "жълти жилетки" и са пред общината, но не протестират, защото са доволни от обявените мерки, но са дошли лично да ги чуят на транспортната комисия, която започва след малко.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че опозицията вместо да помага за решаване на проблемите, създава допълнителни конфликти.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Проблемът с извънредния труд се използва политически през последните месеци и се злоупотребява с нормалните искания на шофьорите за по-добри доходи. Това подстракаване за мен е безотговорно както към самите водачи, към работещите в дружеството, така, разбира се и към гражданите на София, защото тези средства, които отделяме от бюджета, са парите на всички софиянци, всички плащат с данъците си.

Дали шофьорите са доволни от мерките, които ще бъдат гласувани утре, ще се разбере окончателно след транспортната комисия.

А кметът на София днес отново коментира разделителите на улица "Граф Игнатиев". Тя е възложила на главния архитект Здравко Здравков да измисли безопасен вариант и той вече се е спрял на 2 варианта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ с филм за командосите от спецотряда за борба с тероризма
БНТ с филм за командосите от спецотряда за борба с тероризма
Мишел Барние: Опасността от хаотичен Брекзит никога не е била по-голяма
Мишел Барние: Опасността от хаотичен Брекзит никога не е била по-голяма