НОВИНИ

Вера Йоурова: Мониторингът за България ще бъде спрян, когато има резултати

Мониторингът за България ще бъде прекратен, когато има устойчиви резултати от реформите в съдебната система. Това коментира еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова, която е на официално посещение у нас.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
20:00, 08.04.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Основни акценти в разговорите й с премиера, министъра на правосъдието и главният прокурор са били сигурността, съдебната реформа и борбата с корупцията.

Мониторингът за България ще бъде прекратен, когато има устойчиви резултати от реформите в съдебната система. Това коментира еврокомисарят по правосъдието Веря Йоурова, която е на официално посещение у нас. Основни акценти в разговорите й с премиера, министъра на правосъдието и главният прокурор са били сигурността, съдебната реформа и борбата с корупцията.

Най-ясният знак за реални реформи ще бъде повишаването на общественото доверие в съда и прокуратурата, коментира еврокомисарят по правосъдието. Тя допълни, че вижда необходимата политическа воля за постигане на устойчиви резултати в България.

Вера Йоурова - еврокомисар по правосъдие, потребители и равенство на половете: От разговорите, които имах с главния прокурор и с министър Захариева, останах с много положителни впечатления, че сте на прав път. Но резултатите са не само в създаването на нови закони, но и в ефективното им изпълнение. Част от него е да има присъди срещу публични личности, обвинени в корупция например.

На срещите на Йоурова у нас е обсъждано създаването на европейска прокурорска служба, което България подкрепя. Сред темите са били още антитерористичното законодателство, което се подготвя у нас, мерките, които България взима в борбата с корупцията, съдебната реформа. Очаква се скоро да приключи подборът на евроексперти, които ще ни помагат.

Екатерина Захариева - правосъден министър: Ние сме готови и днес и даже вчера да дойдат. Колкото по-скоро толкова по-добре, за да могат да участват в процеса на приемането и да дадат препоръки при втория етап на изменение на Закона за съдебната власт.

Йоурова, в чийто ресор са и правата на потребителите, обеща преди да замине от София да тества какво е да си потребител в България.

Вера Йоурова - еврокомисар по правосъдие, потребители и равенство на половете: Ще имам един свободен час и смятам да се отдам на шопинг.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дейвид Камерън призна за офшорен фонд
Дейвид Камерън призна за офшорен фонд
Европейските социалисти започват кампания за извеждането на Европа от кризите
Европейските социалисти започват кампания за извеждането на Европа от кризите