НОВИНИ

В Генерал Тошево излизат на протест срещу добива на газ

Жители на община Генерал Тошево излизат на протест срещу намерението за добив на природен газ в района.Вижте и още в прякото включване на Атанас Атанасов от инициативния комитет.

bnt avatar logo
от БНТ
06:35, 19.10.2017
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Общинските съвети в Генерал Тошево и Добрич също се обявиха против инвестиционното намерение. И днес продължават обществените обсъждания като финалното е насрочено за 28 октомври. Тогава земеделци заплашват да блокират пътя от Кардам към границата за Румъния с тежка техника. Хората се притесняват сондажите да не замърсят природата.

Атанас Атанасов член на инициативния комитет: Огромни са притесненията ни, тъй като това, което предстои, това, което е инвестиционно намерение на "Русгеоком". И докладът за оценка на въздействието на околната среда и водите има много притеснителни факти. И съществува според нас огромни рискове да бъде замърсена природата, да бъде унищожена природата, да бъде замърсена водата, която ползваме и това да обезлюди региона. Желанието на "Русгеоком" е да получат концесия за 35 години, да се направят 41 сондажа на територия, която е известна само с нейното земеделие, с чистата природа, с богатите почви. Рискът не си струва - един корпоративен интерес да рискува живота и бъдещето на хората в Добруджа. Ние сме абсолютно неравнопоставени, затова че ние трябва да се подготвим като граждани в рамките на 1 месец, съгласно наредбите за провеждане на ОВОС-а, докато екипът, който е срещу нас и е от специалисти, го е правил този доклад в продължение на две години. Мисля, че има достатъчно доказателства, че този доклад е манипулиран и той е само, за да мине през регионалната инспекция на околната среда и водите. На 22 октомври ще има моторно и автомобилно шествие до границата. На 28 октомври земеделците ще излязат не само от Генералтошевска община, а от цялата област - ще излязат на основния път, който е на границата с Румъния, ще затворят границата, за да покажат нашата огромна воля да не допуснем това да се случи на наша територия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново обсъждане на Закона за отбрана в НС
Ново обсъждане на Закона за отбрана в НС
За 2 години 59 русенски лекари са поиска документи за работа в чужбина
За 2 години 59 русенски лекари са поиска документи за работа в чужбина