НОВИНИ

В Грузия избират президент на балотаж

Над 3600 избирателни секции бяха отворени днес в Грузия за втори тур на президентските избори, предаде агенция ТАСС.

грузия избират президент балотаж
bnt avatar logo
от БНТ
07:22, 28.11.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Грузинците ще избират между двама кандидати - независимата Саломе Зурабишвили, подкрепяна от управляващата партия "Грузинска мечта", и Григол Вашадзе - кандидат на основната опозиционна сила - "Единно национално движение" на бившия президент Михаил Саакашвили.
По данни на Централната избирателна комисия от 3 703 избирателни секции, 55 се намират зад граница. Гласоподавателите са над 3,5 милиона души. В Грузия избирателните секции ще затворят в 20,00 ч. местно време, а гласоподавателите зад граница ще могат да гласуват до 24,00 ч. местно време. Днешният ден е обявен за неработен в Грузия.

На първия тур на 28 октомври Зурабишвили събра 38,64 процента от гласовете, а Вашадзе - 37,74 на сто. Съгласно промени в грузинската конституция, това са последните преки избори за президент на страната.

Премиерът Мамука Бахтадзе бе сред първите гласували, съобщава още ТАСС. "Днес направих избор в полза на мирното и европейско развитие на Грузия. Искам да използвам случая и да призова нашите граждани да проявят максимална активност, да дойдат в избирателните секции и да заявят своята позиция за развитието на Грузия и нашето по-добро бъдеще", заяви Бахтадзе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крусев: Имаме готовност да пуснем редовното трамвайно движение по Графа
Крусев: Имаме готовност да пуснем редовното трамвайно движение по "Графа"
Трамваите тръгват тестово по ул. Граф Игнатиев
Трамваите тръгват тестово по ул. "Граф Игнатиев"