НОВИНИ

В Исландия променят строителни планове, за да не смущават елфите

В Исландия за пореден път промениха плана на строеж, за да не смущават елфите, или скритите хора, както ги наричат там. Вижте още за отношението на исландците към тези митични същества и вярванията, които са още от времето на вигингите.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
08:55, 27.05.2018
Чете се за: 00:43 мин.
Още

В градчето Хверагерди в южна Исландия на 45 километра от Рейкявик започна изграждането на жилищен комплекс. Той ще има 77 апартамента с площ между 60 и 90 квадратни метра, точно това, което се търси на пазара, казват предприемачите. Неочаквано препятствие обаче ги кара да променят плана на строежа.

Гисли Стейнар Гисласон, строителен предприемач: Тук възникна особена ситуация. Разбрахме, че на терена отдавна има дом на елфи. Заедно с общината решихме за променим плана и да заобиколим тяхното място, за да не нарушаваме пространството им.

В страната на вулканите е гейзерите такава новина не е изненада. През 30-те и 80-те години на миналия век два пъти се проваля изграждането на път между столицата и втория по големина град Коупавогюр.

Трасето минава през скала на елфите, а при опитите тя да бъде разрушена машините се чупят. Накрая шосето е направено, но минава покрай скалата.

В годините на Студената война почитатели на елфите протестират срещу американските военни самолети, разположени в Исландия като държава член на НАТО. Скритите хора са част от исландската история още от девети век с идването на викингите.

И остават част от живота ѝ и през 21 век - проучване от 2007 г. показва, че само осем процента от исландците вярват в съществуването им, но 54 на сто не биха го отрекли. И затова предпочитат да стеснят път, или да преместят строителна площадка, за да не ги смущават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чешкият премиер смята кроната за по-изгодна от еврото
Чешкият премиер смята кроната за по-изгодна от еврото
Вредители унищожават растителността във Врачанския Балкан
Вредители унищожават растителността във Врачанския Балкан