САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Вредители унищожават растителността във Врачанския Балкан

Гората в историческата местност Милин камък във Врачанско е нападната от вредители и дърветата са останали без листа. Хората се оплакаха, че подадените от тях сигнали до местните институции не са довели до адекватна реакция за спасяване на гората.

от Илиана Минковска
08:41, 27.05.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Връх Милин камък е свързан с похода на Ботевата чета и всяка година тук се чества паметта на загиналите 22-ма борци за национално освобождение. На традиционния курбан на 19 май хората били неприятно изненадани от останалите без листа клони на дърветата. Веднага сигнализирали до община Враца, екоинспекцията и управлението на горите в Берковица.

Иван Иванов, с. Чирен: При моя разговор с дирекцията в Берковица ми отговориха, че София е информирана и това бедствие не е само тук, а на много територии на област Враца, но трябва процедура, обследване на гората и пръскане, за което ще мине време. Ако не се напръска през следващите една-две седмици, трагедията ще се разрасне до невъзможност да бъде спасена гората.
Димитър Господинов: Мястото пази българската памет и като дойдохме на честването просто се уплашихме като видяхме гората. Според мен пораженията са се увеличили за тази една седмица с около 20-30 процента.

От община Враца обясниха, че веднага е обявена обществена поръчка, но на търга едната от двете явили се фирми се отказала. Затова е в ход нова процедура. Гражданите обаче недоумяват как законовите изисквания могат да доведат до унищожението на гората.

Искрен Дилов, Враца: Значи как не са предвидени такива случаи, че когато тръгне такава популация, трябва да се действа спешно и да има варианти, при които да се пропускат всички тези процедури, всъщност те да са проведени предварително и да има фирми, които са спечелили и имат готовност и когато се наложи, те директно да действат.

Природозащитници и родолюбци се надяват, че гората все пак ще оцелее до края на новата процедура и ще дочака да бъде спасена.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Исландия променят строителни планове, за да не смущават елфите
В Исландия променят строителни планове, за да не смущават елфите
Колумбийците избират президент
Колумбийците избират президент