НОВИНИ

Вредители унищожават растителността във Врачанския Балкан

Гората в историческата местност Милин камък във Врачанско е нападната от вредители и дърветата са останали без листа. Хората се оплакаха, че подадените от тях сигнали до местните институции не са довели до адекватна реакция за спасяване на гората.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
08:41, 27.05.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Връх Милин камък е свързан с похода на Ботевата чета и всяка година тук се чества паметта на загиналите 22-ма борци за национално освобождение. На традиционния курбан на 19 май хората били неприятно изненадани от останалите без листа клони на дърветата. Веднага сигнализирали до община Враца, екоинспекцията и управлението на горите в Берковица.

Иван Иванов, с. Чирен: При моя разговор с дирекцията в Берковица ми отговориха, че София е информирана и това бедствие не е само тук, а на много територии на област Враца, но трябва процедура, обследване на гората и пръскане, за което ще мине време. Ако не се напръска през следващите една-две седмици, трагедията ще се разрасне до невъзможност да бъде спасена гората.
Димитър Господинов: Мястото пази българската памет и като дойдохме на честването просто се уплашихме като видяхме гората. Според мен пораженията са се увеличили за тази една седмица с около 20-30 процента.

От община Враца обясниха, че веднага е обявена обществена поръчка, но на търга едната от двете явили се фирми се отказала. Затова е в ход нова процедура. Гражданите обаче недоумяват как законовите изисквания могат да доведат до унищожението на гората.

Искрен Дилов, Враца: Значи как не са предвидени такива случаи, че когато тръгне такава популация, трябва да се действа спешно и да има варианти, при които да се пропускат всички тези процедури, всъщност те да са проведени предварително и да има фирми, които са спечелили и имат готовност и когато се наложи, те директно да действат.

Природозащитници и родолюбци се надяват, че гората все пак ще оцелее до края на новата процедура и ще дочака да бъде спасена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Исландия променят строителни планове, за да не смущават елфите
В Исландия променят строителни планове, за да не смущават елфите
Колумбийците избират президент
Колумбийците избират президент