НОВИНИ

"В кадър": "Поетът Иван Пейчев. Един невероятен гладиатор"

Новият документален филм на рубриката "В кадър": "Поетът Иван Пейчев. Един невероятен гладиатор" ще бъде излъчен за първи път по БНТ 1 в събота в 19:00 ч. Точно днес се навършват 100 години от рождението му. Зрителите на Българската национална телевизия ще могат да се запознаят с живота и творчеството на Иван Пейчев, един голям български поет и драматург, който си отиде твърде рано от този свят. Неговата пиеса "Всяка есенна вечер" дълго време беше в репертоара на всички български театри, а поезията му остава сред най-добрите образци на българската литература. Тази седмица филмът за него беше представен премиерно на голям екран в "Дома на киното".

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
18:16, 16.12.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

"Спри, не си отивай", една от любимите песни на поколения българи в изпълнение на Васил Найденов, е по стихове на Иван Пейчев. Този факт се помни от малцина. Според създателите на филма, днес той е забравен. Точно заради това те влагат усилия, за да направят неговата поезия и съдба близки до днешния зрител.

Александър Донев - режисьор на филма: "Мисля, че в крайна сметка той ще остане в историята на българската литература, драматургия, култура и изкуство въобще като един безкомпромисен човек, като един творец, който се бори докрай за идеите си и мисля, че това е най-важното, което свързва Иван Пейчев с нашето време".

Уникалното във филма са неизлъчвани досега кадри от очерк, режисиран от легендарния Вили Цанков през 60-те години на миналия век. Те са съхранени в Златния фонд на БНТ. Големият актьор Руси Чанев изпълнява стиховете на Иван Пейчев във филма.

Хората, които познават поета, го описват като човек със сложна психика, начетен и ерудиран, който обича страстно живота и мрази насилието над човешката мисъл. Неслучайно Пейчев е следен от агентите на Държавна сигурност.

Сценарист на филма е Марияна Фъркова, оператор - Николай Илиев, режисьор - Александър Донев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 000 двойки у нас се нуждаят от донорска яйцеклетка
40 000 двойки у нас се нуждаят от донорска яйцеклетка
Съдът оправда Станишев по обвинението за липсата на 7 секретни доклада на ДАНС
Съдът оправда Станишев по обвинението за липсата на 7 секретни доклада на ДАНС