НОВИНИ

Социалистите обсъждат предизборната платформа на 49-ия конгрес на партията

Днес и утре в НДК БСП провежда заседание на 49-ия си конгрес. Социалистите ще дискутират предизборна платформа за участие в предстоящите парламентарни избори. Политиките в отделните сектори бяха обсъдени по време на общинските конференции на партията в цялата страна, както и на обществени дискусии. Ще бъде взето решение за коалиционна политика на БСП и формата за участие в изборите.

Вера Александрова
от Вера Александрова Цветелина Катанска
09:08, 04.02.2017 (обновена)
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Една от промените в устава на партията предвижда един човек да има най-много на 3 мандата като депутат в Народното събрание. Така известни фигури в БСП като Янаки Стоилов, Ангел Найденов, Михаил Миков, Георги Божинов няма да имат право да се кандидатират отново за депутати в следващи парламенти.

Другата оспорвана точка в устава е председателят на БСП да се избира с пряко мнозинство чрез гласуване от всички социалисти, а не както беше досега - конгресът да избира председателят на партията. Ето какво мислят някои от делегатите в конгреса:

Георги Божинов, БСП: От моят дългогодишен опит в политиката и в общественият живот съм се убедил, че който в последния момент прави промяна на правилата със свой личен интерес, обикновено получава резултати, които го изненадват и не може да удовлетвори своите очаквания. Промяната на устава в този момент, в този вид създава една голяма опасност една малка група от хора да остане неприкосновена и да консумира партията докато я ликвидира.
Жельо Бойчев, БСП: Трябва да започнем със себе си, сериозните политически сили така правят. БСП днес ще направи тази крачка, ще даде пример със себе си, че тя може са бъде адекватна на очакванията на хората и към времето, променяйки себе си да даде пример за промяната на България.
Кирил Добрев, БСП: Ние разбрахме това, което искат хората след президентските избори. Затова правим промяната, край със старите физиономии.
;

Конгресът на БСП преминава под мотото "Поискай промяна". Според Корнелия Нинова, нужна е промяна в страната, нужна е промяна и в БСП. Днес делегатите на конгреса обсъждат платформата в предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Има една дума, която днес бележи в най-голяма степен живота ни и тя е несправедливост. Има друга дума, която най-често чуваме днес и тя е промяна. Промяната започна. По волята на народите в света, в Европа и в България. Те поискаха справедливост и се обявиха против малцината, които притежават 97% от богатството в света, срещу тези, които разпределят политическа власт и икономическа мощ, но гледат безучастно и бездушно на мнозината, които живеят в нищета. Народите поискаха, когато се взимат решения за техния живот те да бъдат участници, а не потърпевши. Те въстанаха срещу статуквото, поискаха нови водачи и тези водачи да им върнат достойнството - национално и човешко.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампанията Да спасим книга набира книги за българската библиотека в Лондон
Кампанията "Да спасим книга" набира книги за българската библиотека в Лондон
Язовирите са полупразни, Бебреш стигна мъртъв обем
Язовирите са полупразни, Бебреш стигна мъртъв обем