НОВИНИ

В София ще има строги мерки за сигурност заради папата и Гергьовденския парад

Строги мерки за сигурност в София заради посещението на папа Франциск и парада на Гергьовден. Желаещите да присъстват на събитията със светия отец ще могат да го направят след проверки. Затворени за движение и паркиране ще бъдат много от улиците в центъра на града.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
08:54, 04.05.2019
6160
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

До 7 май заради повишени мерки за сигурност, ще бъде блокиран центъра на София в триъгълника между храм паметник "Алексанъдр Невски", Народното събрание и президентството.

Организацията около посещението на папа Франциск е започнала още в началото на годината, преди около месец от МВР са изпратили и свои представители във Ватикана, които са се срещнали с италианските им колеги, на място са изгледани десетки видеоклипове свързани с начина, по който се охранява главата на римокатолическата църква.

За допускане до всяко едно от събитията свързани с папата, ще бъдат изградени пропускателни пунктове за гражданите, включително ще има и осигурен достъп до мероприятията на хора с увреждания. Обстановката се усложнява допълнително и от провеждането на парада на българската армия по случай 6 май.

Росен Тодоров, зам.-началник на НСО: Искам да призова наистина хората да отделят малко повече време и да дойдат малко по-рано, за да не се получават струпвания на КППТ-та, тъй като това, че ще се струпат много хора не означава, че ние ще намалим нашата бдителност и начина на проверка.

От днес сутринта се въвежда забрана за паркиране на няколко основни паркинга - на площад "Гяуров", паркинга пред Националния стадион "Васил Левски" и около него. Местата ще бъдат използвани за паркиране на организирания транспорт на хората, които идват от провинцията специално за събитията.

Кристина Лазарова, директор на дирекция Сигурност в Столична община: Всички трасета и всички места, на които ще се провеждат публични събития от наша страна са подготвени, за да бъдат те максимално безопасни и максимално красиви и приветливи. Вече е затворен булевард "Цар Освободител" за движение и автомобили, както и всички паркинги в района там са затворени за престой и паркиране. Към настоящият момент затворена за движение е и улица Оборище между улица "11 август" и "Раковски", защото там в момента също се изграждат съоръжения и сцени.

От МВР очакват най-много хора да се съберат по време на неделната литургия, която ще се проведе нта 5 май от 16,45 на площад "Александър Първи" , тук ще бъдат изградени видеостени, а хората ще могат да зърнат и уникалния папамобил.


;

От 22 ч. днес започва най-сериозното затваряне на центъра, въвежда се пълна забрана за паркиране в района около народния театър, около градската градина и около "Александър Невски" и карето между "Раковски", "Дондуков", "Васил Левски" и "Московска".

Кристина Лазарова, директор на дирекция Сигурност в Столична община: Движението е изцяло забранено по Цар Освободител за целия период на посещението, което включва и военният парад по случай празника на българската армия.

По останалите улици в района ще бъде спирано движението поетапно и само по необходимост. Във всички тези райони градският транспорт ще се движи нормално.

Кристиян Петров, Център за градска мобилност: Докато са затворени местата за паркиране в централна градска част, живущите които имат винетен стикер имат възможността да паркират в синя или зелена зона, която е в непосредствена близост до затворените участъци.

За периода на посещението на папата се затваря спирките на нощния градски транспорт на бул. "Княз Александър Първи", ул. "6 септември" и ул. "Париж". Автобусите ще тръгват от ъгъла на улица "Сердика" с булевард "Дондуков".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея извърши изпитателно изстрелване
Северна Корея извърши изпитателно изстрелване
Три канала на БНТ ще предават събитията от визитата на папата
Три канала на БНТ ще предават събитията от визитата на папата