НОВИНИ

В знак на протест млекопроизводител подарява млякото си

Млекопроизводител от Нова Загора всеки ден подарява голяма част от продукцията си на жителите града, а друга част изхвърля. Това решение е взел заради ниските изкупни цени, които се очаква да паднат и още повече.

bnt avatar logo
от Веселин Цветанов
11:40, 06.03.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Михаил Тачев е млекопроизводител от близо 20 години. Разказва, че доскоро във фермата си имал над 200 крави и 24 души персонал, но през последните години се е принудил да съкрати всичко наполовина. По думите му млекодобива в страната замира, заради големите загуби от ниските изкупни цени.

Михаил Тачев - млекопроизводител
„ 78420 лева загуби имам от производството на мляко. Ако направя сравнение с по-миналата година аз съм получил с 96 хиляди по-малко спрямо 2014-та година, макар че през 2015-та съм произвел с 10 тона повече мляко "

Тачев е изчислил, че себестойността на литър качествено прясно мляко е около 65 стотинки. Мандрите в момента го изкупуват със стотинка-две по-евтино, а се очаква цената да падне до 50 стотинки. В знак на протест той решава всеки ден да подарява млякото си на хора в нужда както и на различни институции.

Десетки новозагорци ежедневно се редят на опашка за безплатно мляко. Средно по 500 литра на ден дарява млекопроизводителят.

Михаил Тачев - млекопроизводител
„ Министерският съвет трябва спешно да вземе мерки и да защити родното производство. В
крайна сметка и те живеят в България, и ние живеем в България "

В понеделник в Стара Загора млекопроизводители от цялата страна ще се съберат, за вземат решение за общ протест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират винарската изба в Евксиноград
Ремонтират винарската изба в "Евксиноград"
Словакия след изборите
Словакия след изборите