НОВИНИ

РЕПОРТЕРСКИ ПОГЛЕД: Дискриминирани ли са жените в България?

Според изследвания на работодателски организации мъжете у нас получават по-високо възнаграждение от жените за една и съща позиция. Броени дни преди 8 март решихме да проверим в кои случаи дамите са в по-неизгодна позиция, както и да ви срещнем с едни от най-успелите жени у нас. За тях разказва "Репортерският поглед" на Айше Сали .

Айше Сали
от Айше Сали
09:26, 06.03.2016
Чете се за: 02:13 мин.
У нас

Поканена е на интервю за работа малко преди да забременее. След въпросите за образованието и опита, идва ред на тези за личния живот - дали е омъжена и възнамерява ли скоро да има деца?

"И те казаха: защото е малко трудно така. Понеже Вие сега ще станете майка, след това ще започнете да излизате в болнични...Тука имаме и други такива. Няма кой да Ви замества".

И тази млада жена, като много дурги, остава само с неловкото усещане, че въпреки уменията и образованието, не е предпочетена, само защото някой ден иска да има семейство. Колко обаче са дамите, подложени на подобно отношение, статистиката мълчи. Цифрите обаче говорят за друго - едва 27 жени са се осмелили да потърсят правата си в подобни случаи в Комисията за защита от дискриминация през 2015 г.

"В трудовия ми договор имаше точка, според която, ако забременея, дължа 700 лв. неустойка на работодателя си."

"Завърших успешно Академията на МВР и Военната академия, но ръководството на регионалната служба тенденциозно не предприе никакви стъпки, за да добия офицерско звание."

"Прекият ми ръководител отправяше откровени сексуални предложения. И това се редуваше със заплахи или със „съвети за правилно поведение”.

Невидими - такива искат да останат подателите на част от жалбите. Като "стъкления таван" пред кариерното развитие на жените.

Маргарита Бакрачева, психолог
"На практика имаш възможност, никой не те ограничава, но има нещо невидимо,което там стои".
Мая Манолова, омбудсман
"В много институции, включително и в политиката, има един стъклен таван, който не дава възможност на една жена да израсте, повече отколкото мъжете в бранша са определили. За да раста, е необходимо да съм в пъти по-добра мъжете, с които се конкурирам".
Саша Безуханова, основател на MoveBG
"Аз бях в продължение на 7 години единствената жена генерален директор в Хюлет-Пакард за Европа, Близкия Изток и Африка".

Данните отново говорят. Този път за бариерите. За една и съща позиция мъжете взимат с близо 20% повече от жените в частния сектор и с 10% отгоре в публичния.

Разликата в заплащането се увеличава и с възрастта. Ако на 25 г. мъжете получават само 5% повече, то на 35 г. заплатата на жените е с 10 на сто по-ниска. А на 45 г. разликата достига 24%.

Томчо Томов, Българска стопанска камара
"Мъжете някак си са по-агресивни на тази тема."
Маргарита Бакрачева, психолог
"От чисто психологическа гледна точка дамите са значително по-склонни, особено след 30-ата година, да започнат работа, която не ги удовлетворява, но просто да носят своя принос в дома."

Преди седмица на първо четене бе приет Законът за равнопоставеност на жените и мъжете. Сред предложенията, които ще отправи омбудсманът преди второто четене, са забрана на въпроси за семейното положение, наемане с предмство на жени в сектори, където преобладават мъжете и равен брой мъже и жени в изпитните комисии.

Мая Манолова, омбудсман
"Притеснението ми за Закона, което се подкрепя и от неправителствения сектор е, че той е прекалено декларативен. На практика изпразнен от конкретни мерки и срокове".

В никакъв случай обаче не можем да сложим всички жени под общ знаменател. И един от примерите за това е Саша Безуханова. Жена с 20 години опит в областта на информационните технологии, поставила България на световната инвестиционна карта на IT-компаниите.

Саша Безуханова, основател на MoveBG
"В моя житейски и професионален път имах възможност да срещна много препятствия, да спечеля много битки".

Днес тя използва опита си за каузата в България да живеят повече щастливи хора. Подкрепя жените в технологиите и помага на предприемчивите млади момичета. Едно от последните предизвикателства към тях е конкурсът "Entrepregirl", а голямата награда за създателя на най-добрия проект е едногодишно обучение за придобиване на управленски умения.

Саша Безуханова, основател на MoveBG
"Да се подкрепи тази култура и самочувствие на момичетата, че те могат да развиват собствен бизнес. Живеем във време, в което Слава Богу, мъжете и жените имат еднакви свободи! Поне тук, на нашата земя".

Подобни модели го доказват, а достъпът до информация дава най-голямата възможност за подобряване на квалификацията. Остава практическото приложение на знанията и смелостта да отстояваме правата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Полша разследват пътен инцидент с автомобила на президента Анджей Дуда
В Полша разследват пътен инцидент с автомобила на президента Анджей Дуда
Избери си най-добрата брада! /ГАЛЕРИЯ/
Избери си най-добрата брада! /ГАЛЕРИЯ/