НОВИНИ

Валентин Николов: Досега във ВиК сектора се действаше хаотично

Не можем да подобрим качеството, без да вложим средства, заяви в студиото на „Още от деня“ заместник-председателя на комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ, по повод увеличението на цената на водата. Той добави, във ВиК сектора досега се е действало хаотично, но в момента има стратегия и това е една реформа, заради която опозицията би трябвало да е доволна. Николов изрази притеснението си участието на опозицията в протеста срещу увеличаването на цената на водата, което се проведе пред централата на Комисията да енергийно и водно регулиране в София.

bnt avatar logo
от БНТ
19:07, 15.12.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Валентин Николов заяви, че има два начина за протест на гражданите - като се свържат с народния си представител от региона или чрез граждански протест, но изрази притеснението си от участие на народни представители в протеста, визирайки лидера на БСП Корнелия Нинова. Той допълни, че не е имало интерес към скорошното заседание на Комисията по енергетика в НС, където увеличението на водата е било обсъждано.

Валентин Николов, зам.-председател на комисията по енергетика в НС: КЕВР само одобрява цените. Одобрена е водна стратегия по времето на г-н Станишев, което е правилно. Имаше промени в Закона за водите, за да се окрупнят ВиК дружествата. 15 млрд. лв. са необходими за нормалното функциониране на ВиК структурите в страната.
;

Той отбеляза, че сега е приета стратегия за развитие на ВиК сектора, която работи добре. Николов допълни, че има 60% загуби на водата в страната и отбеляза, че окрупняването на ВиК дружествата е правилният път, тъй като за нормално функциониране на структурите са необходими 15 млрд. лв.

Той отбеляза, че процесът по изразходване на средствата за ВиК дружествата и асоциациите е напълно прозрачен и отбеляза, че е хубаво омбудсманът Мая Манолова да провери има ли нещо нередно.

Мая Манолова ще бъде гост на „Панорама“ тази вечер след централната информационна емисия „По света и у нас“.Николов подчерта, че се предвижда план за подпомагане на социално слабите, които няма да могат да си позволят поскъпването на водата.

Валентин Николов, зам.-председател на комисията по енергетика в НС: Разработваме план за хората, които не могат да си позволят разликата в цената. Минималната норма за изразходване на вода за лични нужди е 50 литра. На този праг можем да определим какво ще е увеличението и кой не може да си го позволи. Ще компенсираме тези хората. Не можем да подобрим качеството, без да вложим средства.

Той подчерта, че концесионирането е работещ модел на публично-частно партньорство и допълни, че отчасти повишението на цената на водата се дължи на солидарния модел на плащане за поддръжка на ВиК мрежата.

Валентин Николов, зам.-председател на комисията по енергетика в НС: Това е разходен модел, който е разходопокривен, не се търси печалба.
;

Николов подчерта, че пазарът на тока е почти изцяло либерализиран, с изключение на местата, които получават нисковолтов ток. Това означава, че изборът на търговец или борса за ток е свободен.

Той заяви, че не може да се прогнозира дали цената на тока ще се покачи, тъй като тя е на пазарен принцип.

Валентин Николов, зам.-председател на комисията по енергетика в НС: От 1 януари влиза в сила изменение в Закона на енергетиката и всички ще трябва да купуват енергия от българската независима енергийна борса.

Той отбеляза, че така сделките за ток ще станат по-прозрачни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Управляващото мнозинство е сплотено
Цветан Цветанов: Управляващото мнозинство е сплотено
Облачни класни стаи във всички пловдивски училища
"Облачни класни стаи" във всички пловдивски училища