НОВИНИ

Варненска библиотека вече обслужва електронно читатели

Читателите на Варненската регионална библиотека “Пенчо Славейков” вече могат да заемат и връщат книги самостоятелно, без участието на библиотекар. Новата електронна система, която прави това възможно, за първи път се прилага в обществена библиотека.

bnt avatar logo
от Вилиана Иванова
08:18, 22.03.2016
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Ако добре знаете кои книги искате да заемете, нямате нужда от допълнителна консултация, но пред гишето се е натрупала опашка, тази система ще ви спести време. Достатъчно е да поставите под четеца читателската си карта, а след това – щрих кода на избраната книга. Информацията се записва веднага и заемането е регистрирано. Получавате разпечатка с датата за връщане и други полезни данни.

Милкова: Когато пускахме първите тестове, ми направи впечатление, че хора на възраст, на която не сме очаквали да имат отношение към компютрите и техниката, проявиха изключително голяма активност и им беше безкрайно интересно да пробват. А някои бяха чули от медиите и бяха дошли специално за това.

Връщането на заетите книги става по същия лесен и сигурен начин – поставеният във фоайето четец ще го отчете без да е нужно да отивате до заемната, дори в извънработно време. Системата пести време не само на читателите, но и на работещите тук.

Десислава: Аз по принцип съм с карта за ученици, имам си свой отдел, но там е малко по-детска литературата и затова идваме тук. Тук има много повече книги и знам, че на персонала е доста трудно да се справя с всички нас. Така че, според мен, това е много добър вариант.

Така служителите в библиотеката ще имат повече време, за да влязат в ролята си на консултанти или за пренасянето на библиотечния фонд на

електронен носител. От всички библиотеки в страната, варненската е с най-голям принос в проекта за обща европейска дигитална библиотека Европеана – повече от 40 000 документа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жельо Бойчев от БСП: Потребителите на топлоенергия остават ощетени
Жельо Бойчев от БСП: Потребителите на топлоенергия остават ощетени
Френският Човек - паяк покори 187-метров небостъргач в Париж
Френският "Човек - паяк" покори 187-метров небостъргач в Париж