Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Варненската обсерватория навърши 50 години

Астрономическата обсерватория “Николай Коперник” във Варна отбелязва 50-годишния си юбилей с едноседмична празнична програма. Планетариумът, създаден от Николай Петров, е тържествено открит на 22 май 1968 г. Днес звездната зала с 80 места, десетметров купол и проектор за показване на Слънчевата система са само част от атракциите на обсерваторията.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Даниела Цекова
13:45, 17.05.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

В международния ден на светлината в ролята на главно действащо лице влезе Слънцето.

Свежина Димитрова, директор на НАОП „Николай Коперник” - Варна: На най-малките любители астрономи им показваме защо не трябва да гледат директно през телескоп Слънцето и как безопасно да гледат Слънцето. Показваме им и нашия телескоп Коронадо, който е предназначен само за слънчеви наблюдения.
Деница Неделчева: В момента се вижда червен кръг, това е Слънцето.С този филтър не се виждат в момента протоберансите, но е много интересно за наблюдение.

Да “поговориш” на ти със звездите, да опознаеш близки и далечни планети, да надникнеш в дълбокия космос - тази възможност се разкрива пред всички, прекрачили прага на варненската астрономическа обсерватория. За много от най-малките посетители първата звездна разходка ще е в Нощта на музеите.

Свежина Димитрова, директор на НАОП „Николай Коперник” - Варна: Ще имат разходка из Вселената, ще се движат из нашата Галактика, Млечния път, ще се отправят и към други по-далечни светове и галактики.

Една от кулминациите на празника ще бъде на 21 май и отново е свързана с нашата звезда. Тогава в пространството около обсерваторията, на площ от няколко декара, ще бъде конструирана жива Слънчева система.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Михаил Билалов - гост в Нощни птици по БНТ1
Михаил Билалов - гост в "Нощни птици" по БНТ1
Музикантите от БНР искат 50% увеличение на заплатите
Музикантите от БНР искат 50% увеличение на заплатите