НОВИНИ

Ще строят ли каменна кариера край село Лозен?

В началото на месец март жителите на село Лозен случайно разбират от решение в Държавен вестник, че е разрешено разработването на каменна кариера близо до селището. Според решението процедурата ще се случи законно с разрешение за концесия от страна Министерство на енергетиката.

Росица Белева
от Росица Белева
08:44, 11.04.2016
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

Разрешението обаче е издадено в разрез със закона, защото не е направено задължителното обществено допитване. Административният акт е обжалван пред съда. Към момента се изчаква решението на Върховния административен съд. В същия брой на държавен вестник жителите на Лозен съвсем случайно виждат, че има направено искане за втора кариера, която е три пъти по-голяма от другата. Двете кариери са с обща площ по-голяма от площта на селото.

Защо министерството е дало разрешение за концесия, без да се допита до хората?

Министерството на енергетиката се явява като администратор на този тип процедури по Закона за поземлените богатства. Министерството няма механизъм, по който да каже "да" или "не" на съответно институционално намерение, обясни Станислав Танков от ресорната дирекция по природни ресурси, концесии и контрол.

Процедурата е съгласувана с компетентните ведомства, бележките са отстранени, поради тази причина е издадено разрешение, което в момента е обжалвано пред Върховния административен съд. И Министерство на енергетиката към момента е преустановило последващи действия по отношение на тази процедура. Тази процедура и това разрешение е било съгласувано със Столична община и те е трябвало да уведомят хората за това, което ще се случи, каза още Станислав Танков.

Кметът на Панчерево не се съгласи с това твърдение. Той отбеляза, че има едно некоректно писмо от Министерство на енергетиката към Столична община със зададени три въпроса.

В това писмо е засегнато устройството на територията и общия устройствен план какво засяга. Столична община съвсем коректно е отговорила на тези три въпроса, но не е дала становище по така исканото разрешение. Всъщност от нас не са искали разрешение, каза кметът на Панчерево Димитър Сичанов.

В това писмо от Министерството на енергетиката към Столична община и архитект Петър Диков съвсем конкретно и коректно е отговорил по исканията. Архитект Диков е отговорил, че площта попада в рекреационни гори и земи "зелена зона", не се допуска стопанска дейност, освен санитарна и ландшафтна сеч.

Според представителя на Министерството на енергетиката общината трябвало да се произнесе по отношение на това дали заявената площ попада във формализирана територия. Информацията е, че заявената площ не попада в граници с устройствен план - формализирана територия. Второто, което е, площта не попада в граници, за които са предвидени бъдещо развитие на национални обекти, обекти от социалната и техническата инфраструктура и не попадат в намеренията на общината за бъдещо развитие.

Относно другата процедура Танков обясни, че е на много ранен стадий. Той уточни, че не става въпрос за концесии, а за площи за проучване, което далеч не означава, че 100% ще се стигне до концесия.


Странна се оказва и съдбата на самата фирма "Каменни фракции". Фирмата се води, че е на "Цариградско шосе", на адреса обаче никой не е чувал за тази фирма. Собственик на фирмата е 26-годишно момиче, което нашият екип не откри, но ще продължи да търси истината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да преборим пролетната умора чрез качествени храни?
Как да преборим пролетната умора чрез качествени храни?
Призив за мир от Хирошима
Призив за мир от Хирошима