НОВИНИ

Да отпадне доплащането на тест лентички за диабет

Да отпадне доплащането на тест лентички за измерване на кръвната захар. За това настояват от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. Допълнителното заплащане се налага, тъй като здравната каса е сключила договор с нова фирма за доставка на лентичките, която определя колко от тях да отпуска безплатното.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
07:15, 11.04.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Анна Петрова е майка на две деца с диабет тип 1. Всеки ден те трябва да следят нивото на кръвната си захар и да го контролират с инсулин. Лентичките обаче са крайно недостатъчни.

Анна Петрова: На двамата им се полагат по 1100 тест ленти на година. Ние купуваме минимум поне още 2000, за да има добър контрол.

Децата на Анна мерят кръвната захар по минимум шест пъти на ден. Пред няколко дни става ясно, че полагаемите им се тест ленти трябва да бъдат заплащани.

Анна Петрова: Тези 22 кутийки, които ни се полагат по принцип досега винаги безплатно сме ги взимали сега трябва около 197 лева грубо да си доплащам за едното и за другото дете.

Екатерина Петрова: Сама си я меря, но за инсулина ми е трудно да си го бия.

Проблемът с доплащането се ражда от новата наредба, според която избраната за доставчик фирма, трябва да е тази, предложила най-ниската цена.

Елисавета Котова – председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет: В един момент пациентите трябва да преминат на тези апарати и тези тест ленти затова, защото се взима тази цена. Съответно фирмите, които до момента са били и, които пациентите масово ползват техните апарати трябва да сменят своите апарати и да преминат на тези апарати.

Пациентите са алармирали здравното министерство за проблема и са получили уверение, че доплащането ще бъде отменено. Те са подготвили петиция за реимбурсиране на тест лентите. До момента в нея са се подписали над 5000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​По-здравословна храна в детските ясли в Добрич
​По-здравословна храна в детските ясли в Добрич
Корабът Дракон се скачи с МКС
Корабът "Дракон" се скачи с МКС