НОВИНИ

Мащабно учение срещу проникване на мигранти у нас

Мащабно учение на военноморските сили, Гранична полиция и Морска администрация се проведе в Бургаския залив. Целта бе да се тренират съвместните действия на отделните екипи срещу евентуално проникване на нелегални емигранти в териториални води.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
19:29, 10.04.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

На борда на фрегатата "Дръзки" учението наблюдаваха премиерът Борисов, министри и експерти. След демонстрираните умения, Борисов обясни, че Българската армия и граничарите могат сами да пазят границата и не е нужно НАТО да идва и да ни пази.

Стана ясно още, че България започва строежа на две бойни фрегати, като инвестицията в тях ще е за около 800 млн. лв.

След получен сигнал, че рибарски кораб натоварен с мигранти, навлиза в български териториални води от Турция, към нарушителя се отправят граничен кораб и бързоходни лодки с въоръжени патрули.


;

По тревога е извикан и хеликоптер, който с помощта на термо и видеокамери предава на командния мостик подробна картина от борда на нарушителя. Следват сигнали към рибарския кораб, които го насочват обратно към турските териториални води. Екипажът на въртолета докладва и за лодка с бедстващи мигранти. Тя е съпроводена от патрулните екипи до борда на "Дръзки" и мигрантите са качени на палубата. По всички правила те са обискирани и прегледани от бордовия лекар, преди да бъдат отправени към бреговия център за снемане на тяхната самоличност.

След края на учението премиерът поздрави екипажа на "Дръзки" и даде висока оценка на готовността за действие при миграционен натиск по море.

Бойко Борисов, министър-председател: Да покажем, че в България армията и граничарите могат сами да пазят своята граница. Не е нужно НАТО да идва да ни пази. Ако това го бяха правили колегите от другата страна много преди година, нямаше да сме сега в тази ситуация с лагерите.
Николай Ненчев, министър на отбраната: Това са превантивни мерки, разберете. Изключително важно е не пост фактум да работим, а го правим всичко това в резултат на много усилия на тези хора, които денонощно, по 24 часа работят, за което използвам момента да им благодаря сърдечно.


;

По повод гражданските арести на мигранти в Странджа, извършени от доброволци, Бойко Борисов каза, че няма нищо лошо в това стига да не се превишават правата и правомощията.

Бойко Борисов, министър-председател: Разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на Гранична полиция да се срещне със тях, така че да си координират сигналите.

Премиерът обяви пред медиите, че правителството ще задели 800 млн. за построяване на две модерни фрегати.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз съм убеден от това, което видях - прототипите, които са направили, след това ще имаме и пазар на такива фрегати.

Проектът е на български военноморски инженери, а строителството ще стане в българска корабостроителница. Бойко Борисов каза още, че строителството на новите фрегати ще стане в рамките на три години и ще отвори нови работни места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почистиха огромно сметище край Карлово след репортаж
Почистиха огромно сметище край Карлово след репортаж
Най-много медали за нашите ветроходци в регатата Бриз
Най-много медали за нашите ветроходци в регатата "Бриз"