От днес влиза в сила ново пролетното меню. Експертите са убедени, че ако децата в най-ранна възраст се научат да се хранят здравословно, то и като пораснат тези навици ще останат. Новото меню включва броколи, спанак, овесени ядки, а солта и захарта са в минимални количества.
В менюто са включени здравословни ястия например пай с пилешко месо, млечен кисел от банани, кекс със сирене, млечна супа със зърнени продукти, сезонни зеленчуци, плодове и риба. Тестените изделия се избягват, а пърженото е забранено.
д-р Емилия Баева - зам. кмет на община град Добрич: Кюфтетата вече няма да са пържени, а ще бъдат на пара, мусаката ще бъде варена. Рибата ще бъде със зеленчуци, под формата на супа или ястие, но печена, на пара, няма да бъде пържена, нищо пържено няма да има.
Менюто ще бъде четириседмично, а родители могат да следят онлайн какво ядат децата им всеки ден. Заради вече сключен договор за доставка на храни, все още не е осигурено диетично хранене за децата с алергии.
д-р Емилия Баева: За децата със специфични хранителни потребности каквито са и децата с глутенова ентеропатия, ние наистина сме в длъг към момента, но трябва продуктите да бъдат заложени в обществената поръчка.
Стоянка Михайлова - директор на ЦДГ №6: Имаме деца с аларегии, преди всичко алергия към киселото мляко, млечните продукти, но успяваме да приготвим отделно храна за тях, така че и родителите да бъдат удовлетворени и децата да получават нужните калории за деня.
От общината планират през есента в менюто да бъде включено заешко месо, както и киноа. Подготвя се ново по-богато меню и за детските градини.