НОВИНИ

Важните решения, които ще се вземат по време на българското европредседателство

Броени дни остават до началото на българското председателство на Съвета на ЕС. Кои ще са важните теми, по които европейските политици ще вземат решение, вижте в репортажа на Теодора Лапшова.

БНТ2-София
от БНТ2-София Теодора Лапшова
20:51, 01.01.2018
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Европейската перспектива пред Западните Балкани и развитието на региона е една от най-важните теми, които ще се дискутират през следващите 6 месеца. Другите водещи теми, по които европейските лидери ще работят, са отпадането на роуминга и засилването на икономическото сътрудничество между страните от Балканите. Меморандумът, подписан между България и Сърбия за отпадането на таксите при разговори през декември 2017-а, е само първата стъпка. Очаква се по време на председателството да бъдат взети важни решения за подобряването на дигиталната свързаност.

Лиляна Павлов, министър за българското председателство на Съвета на ЕС: "... не само роуминг такси, широколентов достъп, wi-fi, това подкрепя също бизнеса."

Миграцията и единната система за сигурност на Балканите ще бъдат във фокуса на разговорите между евролидерите.

Лиляна Павлов, министър за българското председателство на Съвета на ЕС: "За Западните Балкани трябва да сме много внимателни ако искаме мир и стабилност, която е изключително важна за нас и не само за нас и за региона на Балканите. Там трябва една целенасочена подкрепа в различни измерения и политически, и икономически измерения, но и от гледна точка на сигурност. Не ги ли въвлечем в единна система за сигурност във всички аспекти на сигурността ще е много трудно."

По време на българското председателство ще се дискутира бъдещата финансова рамка 2020+ и реформата на кохезионните фондове, които финансират проекти за подобряване на транспортната инфраструктура и околната среда. Очаква се да бъдат гласувани и регламенти за европейската образователна политика, а програмата за обмен на чуждестранни студенти "Еразъм+" ще бъде преразгледана.

По време на българското председателство ще започне и обсъждането на новата Европейска младежка стратегия.

Илина Мутафчиева, председател на Националния младежки форум: "В рамките, на която ще бъдат включени различни младежки организации. Като младите хора със слухови проблеми, млади хора от малки населени места, млади хора свързани с култура, изкуство или различна дейност."

По време на Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да направим четири важни стъпки по Брекзит. Според главният преговарящ на Европейската комисия за Брекзит Мишел Барние това са подготовката на директиви за преговорите по преходния период, изготвяне на проект на договора за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, даване на мандат на Комисията да преговаря с Лондон за преходния период и изработване на обща позиция по бъдещите отношения на ЕС с Великобритания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Туризъм по време на война - разходка през Памирската магистрала
Туризъм по време на война - разходка през Памирската магистрала
Вижте как България посрещна 2018 година
Вижте как България посрещна 2018 година