Какви промени ни очакват с Бюджет 2018

През 2017 година заплатите в страната са се увеличили средно с 10 на сто, показват данните на синдикатите у нас. Очаква се тенденцията да се запази и през следващата година, особено след нарастването на минималната работна заплата от 1-ви януари. Ето още някои промени, които ни очакват с Бюджет 2018.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:14, 01.01.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

От 1 януари минималната работна заплата става 510 лева, което от своя страна увеличава и минималната вноска на самоосигуряващите се лица.

Нараства и минималният гарантиран доход с десет лева до 75 лева. Той се използва като база за изчисление на част от социалните помощи и подпомагането, което получават за интегриране лицата с увреждания.

Друго социално плащане, което нараства от 1 януари е увеличението на майчинските до 380 лева за втората година от раждането на детето.

В новия бюджет е заложено и увеличение на минималната пенсия от 1 юли и тя трябва да достигне 207,60 лева. В момента минималното плащане за възраст е 200 лева.

Ненко Ненов, пенсионер: Ако калкулирате лекарствата и всичко най-необходимо да живее човек, не говорим за лукс, къде отиват, какво става с тези 200 лева, така че не може да се каже каква трябва да бъде пенсията, но не трябва да бъде по-малка от тези 510 лева. Ние сме обаче хора оптимисти, не се даваме

Според младите хора пари има за тези, които искат да работят и се стремят към това.

- Има глад за специалисти, дори в кол центровете, зависи колко психически издръжлив си, защото си е стрес, но за младите има възможности, стига да имат поне малко техническа грамотност и ниво на езика, за мен е достатъчно.

Според не всички обаче увеличението на доходите се отразява реално на джоба на българите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ритъмът на живот в София се променя заради европредседателството
Ритъмът на живот в София се променя заради европредседателството
Интензивен е трафикът към големите градове след празниците
Интензивен е трафикът към големите градове след празниците