НОВИНИ

Вдигат акциза на бездимните цигари от 1 октомври

Увеличение на акциза на електронните цигари гласува парламентът. Ставката им, която сега е 26% от акциза за обикновените цигари, се очаква да нарасне на 40 от 1 октомври. Така акцизът на кутия бездимни цигари ще се увеличи от 93 ст. до около 1,40 лв.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
19:08, 18.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Увеличението ще става поетапно. Първоначално предложението беше акцизът върху нагреваемите тютюневи изделия да е 100-процентово равен с косвения данък на обикновените цигари. После обаче бе решено да стане 40%. Очаква се това да се прецизира между първо и второ четене.

Дебатът раздели депутатите на пушачи и непушачи. Преди днешното първо гласуване на Закона за акцизите и данъчните складове Румен Гечев от БСП коментира, че промяната е необоснована.

Румен Гечев - депутат от ПГ "БСП за България": Сигурно сме чули за хибридните двигатели? Знаете, че данъците върху коли с хибридни двигатели са по-ниски, защото са по-малко вредни за хората. Защо вие искате да налагате същия акциз на новите бездимни цигари, които са по-малко вредни, също, колкото на най-вредните цигари, с които се отделят съответните токсични вещества.

Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси, ГЕРБ: Вярно е, че миналата година ние приехме ниска акцизна ставка, но е и вярно, че никой не е предвиждал такова главоломно нарастване на относителния дял на тези цигари. Г-н Гечев тука цитира: "1-2%". Аз ще кажа, че спрямо миналата година обемът на продадените нагреваеми тютюневи изделия се е увеличил с над 50% .
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Галъп Интернешънъл: ​Европа не е станала по-близка на Западните Балакани
"Галъп Интернешънъл": ​Европа не е станала по-близка на Западните Балакани
Парламентът реши: Концесията на Летище София остава
Парламентът реши: Концесията на Летище София остава