НОВИНИ

Вебер: България може да бъде модел за подражание за успешен граничен контрол

Германска делегация, водена от председателя на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, посети Регионална дирекция „Гранична полиция“ – Бургас и районите на Малко Търново и Резово.

Вебер: България може да бъде модел за подражание за успешен граничен контрол
bnt avatar logo
от БНТ
14:35, 23.08.2018
Чете се за: 01:44 мин.
У нас
„Всичко, което видяхме в последните 3 години, доказва, че страната ви може да осигурява граничния контрол и да опазва външните граници на ЕС. Това е посланието ми и към другите държави в Европа, че България върши страхотна работа по опазване на границата. моето впечатление е, че България може да е модел за останалите държави в ЕС, че може да се осигурява един успешен граничен контрол“, заяви още председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент.

Според Манфред Вебер страната ни изпълнява всички изисквания за присъединяване към Шенген, дори „по-добре от други страни“.

„Тези, които са леко скептични за присъединяването, ще им кажа да не говорят само теоретично, а да дойдат и да видят какво България прави по границата“, добави още Вебер.

Минахме цялата граница, първо с вертолета, после с автомобили, искахме г-н Вебер лично да види отблизо и да се запознае с всичко това, което ние правим, за да има по-голяма сигурност както за нашите, така и за всички европейски граждани. Радвам се, че оценката за нашите усилия е толкова висока, защото това е и оценка за спазените от страната ни обещания, заяви министър Валентин Радев.

Той уточни, че обстановката по границата е спокойно, но винаги има потенциална опасност и ние сме готови за евентуални промени. Затова продължаваме – 85 процента от тези 160 млн. евро са договорени, остава една малка част за надграждане на физическото съоръжение с допълнителни камери, сензори и всичко останало, което е необходимо. И това като направим сме защитени от тази потенциална опасност, поясни министър Радев.

Германска делегация, водена от Манфред Вебер, председател на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент, заедно с премиера Бойко Борисов инспектираха границата ни с Турция при устието на р. Резовска на Черно море, като извършиха обход по пътя край изграденото инженерно съоръжение. Заедно с тях бяха вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Преди това, придружаван от министър Валентин Радев и директора на ГД „Гранична полиция“ гл.комисар Светлан Кичиков, Манфред Вебер посети Черноморския граничен координационен и информационен център в Бургас. На място германската делегация се запозна с отговорностите и работата на центъра, системите за наблюдение, взаимодействието и сътрудничеството с партньорски служби на национално, регионално и европейско ниво. Гостите бяха информирани и за успешното участие на служители от РДГП – Бургас в операции, координирани от Европейската служба за гранична и брегова охрана.

С хеликоптер на гранична полиция бе извършено облитане на голям периметър от инженерното съоръжение на българо-турската граница. Германската делегация посети и ГПУ – Малко Търново, където се запозна и с работата на локалния координационен център /ЛКЦ/.

Граничното полицейско управление Малко Търново е с най-голямата зона за отговорност в РДГП – 141 км държавна граница, от които 31 км сухоземна и 110 км речна – по реките Резовска и Делийска. Координационният център е част от интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница. Той осигурява значително предимство на граничните наряди при противодействие на нелегалната миграция. След изграждането и въвеждането на интегрираната система за видеонаблюдение, заедно с останалите комплексни мерки, ефективността на граничния контрол е значително увеличена, а миграционният натиск чувствително е намален.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между тролейбус и лек автомобил в София
Катастрофа между тролейбус и лек автомобил в София
МВР разследва убийство на възрастен мъж в центъра на София
МВР разследва убийство на възрастен мъж в центъра на София