НОВИНИ

Венецуела отхвърли ултиматума на европейските страни на събрание в ООН

В ООН днес Венецуела отхвърли категорично ултиматума на няколко европопейски страни, които й дадоха 8 дни, за да свика избори, заплашвайки, че ако не го направи, ще признае властта на опозиционера Хуан Гуайдо, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:10, 26.01.2019
Чете се за: 01:12 мин.
По света
венецуела отхвърли ултиматума европейските страни събрание оон

"Никой няма право да ни поставя срокове, нито да ни казва дали трбва да има избори или не", заяви венецуелският министър на външните работи Хорхе Ареаса. "Кои сте вие, че да поставяте ултиматум на едно суверенно правителство? Това е намеса, инфантилна намеса", каза той по време на заседание на Съвета за сигурност.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова всички страни да подкрепят венецуелския народ в опита му да се освободи от това, което той нарече "незаконна мафиотска държава" на Николас Мадуро, предаде Асошиейтед прес. Те (страните) трябва да подкрепят опозиционния лидер Хуан Гуайдо като временен президент на Венецуела, заяви той. Хуманитарната ситуация изисква да се действа сега, подчерта американският топ дипломат на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН. По думите му девет от всеки десет венецуелци живеят в бедност, а три милиона са били принудени да напуснат родината си, което е застрашило международния мир и сигурност. Помпео обвини Русия и Китай, че се опитват "да удържат на повърхността Мадуро, докато той е в отчаяно положение с надежда да си върнат милиардите долари зле обмислени инвестиции и помощи, предоставяни през годините".

Според него обаче никоя страна не е направила повече за поддържане на "кошмарното положение на венецуелския народ" от Куба, която е изпратила "разбойници от силите за сигурност и разузнаването" в подкрепа на Мадуро. Държавният секретар изрази надежда страните, заявили подкрепа за опозиционния лидер Хуан Гуайдо, да прекъснат връзките на финансовите си системи с режима на Мадуро, допълва Ройтерс.

;

Лидерът на опозицията Хуан Гуайдо благодари на испанския премиер Педро Санчес, френския президент Еманюел Макрон и говорителя на германското правителство Мартин Фиц за оказаната подкрепа като временен президент на Венецуела и за подкрепата им за мирните и демократични промени в политическата й система, предаде ТАСС. Гуайдо изрази признателността си в Туитър.

Руското външно министерство заяви, че исканията на европейските страни за организиране на избори във Венецуела до осем дни се дирижират от САЩ. Тези изявления са синхронни и старателно режисирани, няколко часа преди свиканото от Вашингтон обсъждане на положението във Венецуела от Съвета за сигурност на ООН, подчерта руското дипломатическо ведомство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
22 души бяха ранени при взрив на газ в кафене в Русия
22 души бяха ранени при взрив на газ в кафене в Русия
Почина легендарният композитор Мишел Льогран
Почина легендарният композитор Мишел Льогран