Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Висока смъртност при пчелите в Югозападна България

За висока смъртност при пчелите алармираха пчеларите от Югозападна България. В региона смъртността при пчелните семейства е между 50% - 60%. Вероятността пчеларите да останат без поминък е голяма, а за възстановяването на загиналите пчелни семейства са необходими допълнителни средства в размер от 5 до 20 хиляди лева.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград
10:13, 25.02.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Благой Гранчаров вече половин век отглежда над 100 пчелни семейства в близкото до българо-македонската граница село Обел. Над 50% от пчелните семейства, за които се грижи са загинали.

Благой Гранчаров, пчелар:
“Такава катастрофална година не съм имал до сега. Информация имам, че и в други места такава катастрофа, големият студ и мановия мед са причина за тази смъртност”.
Венета Ифандиева, председател на пчеларско дружество “Акация” - Благоевград:
“Пчелари ми се обаждат от 70 кошера нито един не е останал. Те са единствените насекоми, които не си вършат работата в пчелния кошер, а излизат по дърветата нагоре и там се облитат. И поради това има едно заболяване - нозематоза, не само и от големия студ, но и от тази болест умират много пчелни семейства.”

Според председателят на пчеларско дружество “Акация” в община Благоевград, Венета Ифандиева, причината за високата смъртност е продължителната зима и рекордно ниските температури за този край на страната.

Венета Ифандиева, председател на пчеларско дружество “Акация” - Благоевград:
“Положението е много сериозно в цялата страна. И в Шумен, Варна, Плевен се оплакват. В нашия район да ви кажа скоро ми се обадиха от Осеново и по Банско, и Разлог и Гоце Делчев.

Произведеният мед тази година в Благоевградска област е по-малко, но не се очаква да цената му да стане повече от 10 лева за килограм мед. Според председателя на пчеларско дружество “Акация”, голяма част от младите пчелари е възможно да се откажат от поминъка заради високата смъртност на пчелите през тази година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Детският спектакъл Лили и вълшебното бисерче на сцената на Софийската опера
Детският спектакъл "Лили и вълшебното бисерче" на сцената на Софийската опера
Научи се да даряваш
"Научи се да даряваш"