Владислав Горанов: Партията се крепи на личности, но това не я прави лидерска

В студиото на „Панорама“ министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че не вижда нищо лошо в това да няма други кандидати за лидер на ГЕРБ освен Бойко Борисов, защото той е един от европейско признатите политици. Горанов определи държането на опозицията по въпроса с гласуването на бюджета като „инатлък“, който е характерен за всяка опозиционна партия в тази ситуация, включително и за ГЕРБ, когато не е била управляваща. Той допълни, че заклинанията в политиката не са добра формула, но на този етап от ГЕРБ не мислят за общо управление с БСП.

от БНТ
21:17, 01.12.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Владислав Горанов заяви, че средствата за ремонта на „св. Александър Невски“ в София и на храма в българския манастир в Атон ще бъдат отпуснати, като средствата ще се гласуват на 6 декември. По думите му, българската икономика се справя добре.

Владисав Горанов, министър на финансите: Българските граждани работят. Далеч сме от средноевропейското ниво, но сме по средата на пътя. От 28% БВП от средното за европейското ниво стигнахме около 50%. Ръстът на икономиката дава възможности за повече разходи. Част от успехите на българската икономика се дължат на това, че се ползваме с позитивите и негативите на европейския пазар.
;

По въпроса с мораториума върху нови лекарства и лечения, той заяви, че много държави не бързат да закупуват най-новите лекарства, преди да са използвали докрай старото си. Той посочи, че големите фармацевтични компании искат да продадат на малкия български пазар скъпи лекарства, без да е сигурно, че те превъзхождат онези, разработени по-рано.

Владисав Горанов, министър на финансите: В българската здравна система има 100% набор от медикаменти, които могат да задоволят всички потребности на пациентите.
;

Владислав Горанов подчерта, че в бюджета са предвидени 65 милиона лева за научни проекти, като са подготвени целеви теми, по които да се кандидатства. Той призова учените от БАН да се занимаят с важните за обществото проблеми като демографската криза, екологията и енергетиката.

Той направи разграничение между образование и фундаментална наука и подчерта, че приоритет за ГЕРБ остава образованието и връщането на отпадналите деца. Горанов допълни, че е отбелязан успех по темата и резултатите ще се видят в бъдеще.

Владисав Горанов, министър на финансите: Колкото можем, ще инвестираме в човешките ресурси на държавата.
;

Горанов заяви, че когато „отборът е успешен, не се сменят централните нападатели“, визирайки преизбирането на Бойко Борисов за председател на ГЕРБ. Той посочи, че дългоуправлявалите европейските лидери като Хелмут Кол и Маргарет Татчър са доказателство, че опитният лидер води до успешно управление.

Той потвърди, че на този етап не се обсъжда съвместно управление с БСП, която е твърде различна идейно и евентуална коалиция би подсказала, че за двете партии управлението е самоцел.

Владисав Горанов, министър на финансите: В политиката не трябва да се казва никога, но до следващ конгрес темата не стои.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Как ще се отразят допинг скандалите в Русия на Световното през 2018 г.?
Как ще се отразят допинг скандалите в Русия на Световното през 2018 г.?
Откриха фотоизложба на Стефан Данаилов
Откриха фотоизложба на Стефан Данаилов