НОВИНИ

Владислав Горанов: Партията се крепи на личности, но това не я прави лидерска

В студиото на „Панорама“ министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че не вижда нищо лошо в това да няма други кандидати за лидер на ГЕРБ освен Бойко Борисов, защото той е един от европейско признатите политици. Горанов определи държането на опозицията по въпроса с гласуването на бюджета като „инатлък“, който е характерен за всяка опозиционна партия в тази ситуация, включително и за ГЕРБ, когато не е била управляваща. Той допълни, че заклинанията в политиката не са добра формула, но на този етап от ГЕРБ не мислят за общо управление с БСП.

bnt avatar logo
от БНТ
21:17, 01.12.2017
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Владислав Горанов заяви, че средствата за ремонта на „св. Александър Невски“ в София и на храма в българския манастир в Атон ще бъдат отпуснати, като средствата ще се гласуват на 6 декември. По думите му, българската икономика се справя добре.

Владисав Горанов, министър на финансите: Българските граждани работят. Далеч сме от средноевропейското ниво, но сме по средата на пътя. От 28% БВП от средното за европейското ниво стигнахме около 50%. Ръстът на икономиката дава възможности за повече разходи. Част от успехите на българската икономика се дължат на това, че се ползваме с позитивите и негативите на европейския пазар.
;

По въпроса с мораториума върху нови лекарства и лечения, той заяви, че много държави не бързат да закупуват най-новите лекарства, преди да са използвали докрай старото си. Той посочи, че големите фармацевтични компании искат да продадат на малкия български пазар скъпи лекарства, без да е сигурно, че те превъзхождат онези, разработени по-рано.

Владисав Горанов, министър на финансите: В българската здравна система има 100% набор от медикаменти, които могат да задоволят всички потребности на пациентите.
;

Владислав Горанов подчерта, че в бюджета са предвидени 65 милиона лева за научни проекти, като са подготвени целеви теми, по които да се кандидатства. Той призова учените от БАН да се занимаят с важните за обществото проблеми като демографската криза, екологията и енергетиката.

Той направи разграничение между образование и фундаментална наука и подчерта, че приоритет за ГЕРБ остава образованието и връщането на отпадналите деца. Горанов допълни, че е отбелязан успех по темата и резултатите ще се видят в бъдеще.

Владисав Горанов, министър на финансите: Колкото можем, ще инвестираме в човешките ресурси на държавата.
;

Горанов заяви, че когато „отборът е успешен, не се сменят централните нападатели“, визирайки преизбирането на Бойко Борисов за председател на ГЕРБ. Той посочи, че дългоуправлявалите европейските лидери като Хелмут Кол и Маргарет Татчър са доказателство, че опитният лидер води до успешно управление.

Той потвърди, че на този етап не се обсъжда съвместно управление с БСП, която е твърде различна идейно и евентуална коалиция би подсказала, че за двете партии управлението е самоцел.

Владисав Горанов, министър на финансите: В политиката не трябва да се казва никога, но до следващ конгрес темата не стои.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще се отразят допинг скандалите в Русия на Световното през 2018 г.?
Как ще се отразят допинг скандалите в Русия на Световното през 2018 г.?
Откриха фотоизложба на Стефан Данаилов
Откриха фотоизложба на Стефан Данаилов