НОВИНИ

Владислав Горанов: Спад на безработицата и ръст на икономическите показатели

Финансовият министър Владислав Горанов отчете на заседанието на кабинета, че бизнесът и потребителите са оптимистично настроени за икономическото развитие на страната от началото на годината. Причините - ръст в промишленото производство и строителството на апартаменти.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:45, 10.04.2019
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Две се причините за растежа на българската икономика от началото на годината - увеличение на промишленото производство, на износа и на строителството, отчете финансовият министър.

През март общият показател за бизнес климата се повишава с 0,3 пункта воден от по-добрите очаквания на фирмите от търговията на дребно, строителствата и услугите.

Владислав Горанов - министър на финансите: Промишленото производство и оборотът отчитат положително развитие от началото на 2019 г., като последните данни за февруари показват 6,6% ръст на промишленото производство и 6,9% на оборота на промишлените предприятия спрямо 2018 г.

Икономисти също отбелязаха растежа от началото на годината, с предупреждение за забавяне на икономиката, заради спад в най-големите европейски икономики - Германия и Италия.

Десислава Николова - Институт за пазарна икономика: Има риск растежът да мине под трипроцентната граница, което се дължи основно на влошената международна и в частност на европейска среда.

За първите три месеца на годината безработицата у нас е стигнала до най-ниските си нива досега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за евроизборите
Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за евроизборите
Сериен банков обирджия беше застрелян след обир на летището в Тирана
Сериен банков обирджия беше застрелян след обир на летището в Тирана