НОВИНИ

Влизат в сила новите изисквания за касовите апарати

От 1 април всички фирми, които не използват софтуер по продажбите и са регистрирани по ДДС, вече трябва да използват нови касови апарати. Промените са част от наредбата на министерството на финансите, която беше обнародвана в петък. За тези, които нямат регистрация по ДДС, условието е да въведат нови фискални устройства до края на юни. За част от новите изисквания обаче има компромис със сроковете.

bnt avatar logo
от БНТ
20:56, 31.03.2019
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Говорителят на НАП Росен Бъчваров обясни в "По света и у нас", че търговците вече от месеци работят по новите правила. Той посъветва гражданите да проверяват издаваните им касови бележки за QR кодове.

Отсрочка има само за търговци, които използват софтуер за продажбите. Те ще започнат да издават новите касови бележки от края на септември. Собствениците на електронни магазини трябва да ги регистрират до 29 юни.

От утре НАП започва проверки за спазването на правилата. Нарушителите са заплашени от запечатване на търговски обекти и глоби до 10 000 лева.

Росен Бъчваров, говорител на НАП: Наредбата се стреми да реши проблем за около половин милиард лева приходи, които сега не влизат в бюджета. Това са преките загуби от кешовите плащания и от електронната търговия. Ние очакваме минимум 150 млн. среден годишен ефект преки постъпления в бюджета, които са от интерес на цялото българско общество.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нарушители затрудняват трафика в София
Нарушители затрудняват трафика в София
Предварителни резултати: опозицията печели Анкара и Измир. ПСР - Истанбул
Предварителни резултати: опозицията печели Анкара и Измир. ПСР - Истанбул